TOP 10 stvari koje će nam NEDOSTAJATI ako ne odete ove godine u GRČKU! (FOTO)

Grčka jeste u krizi, ali i dalje ima najbolju ponudu za srpski džep i ukus: od hrane, mora, gostoprimstva i tradicije. Na sve to, ako dodamo i srpski inat, letovanje u zemlji koju Nemačka najviše trenutno kinji, može biti samo još dodatni ugođaj!

  • 6
Ostrvo Zakintos, Zakynthos, Grad Zante, Grčka, Odmor, Jonsko more, Letovanje, Odmor, plaža Foto: Milena Đorđević

Grčka je u krizi, to znamo svi. Neki su već otišli na letovanje, neki razmišljaju da li da odu ili ne, ali svima koji vole ovu zemlju, ovih 10 stvari će nedostajati ukoliko ove godine ne odu put juga:

1. Giros - da, ima ga i kod nas, ali giros nije giros ako nismo pored mora.

2. Tzatziki - bez ove salate giros nije isti. Istina da je nekada bio obavezan deo svakog girosa, a danas se uzima proizvoljno, ali da je jedan od znakova grčke - jeste.

Foto: Wikipedia/Antonio Fajardo i López Foto: Wikipedia/Antonio Fajardo i López

3. Tirkizno more - prva asocijacija na Grčku je svakako more. Imaju ga i mnoge druge zemlje, ali mnogim Srbima je prva asocijacija na more upravo - grčko!

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

4. Srpski gde god da se okrenete - već godinama letujemo u ovoj južnoj zemlji pa je više nego očekivano da su domaćini s godinama naučili naš jezik.5. Suvlaki - ako ne volite giros, ovo sigurno volite.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

6. Musaka - slična našoj, ali po mišljenju mnogih ukusnija. Ima i plavi paradajiz, bešamel sos... Pravo uživanje

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

7. Zejtinlik - Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku se nalazi u Solunu i u njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, u sklopu koje je nastalo i groblje za preminule koje je vremenom preraslo u današnji kompleks.

Foto: Wikimedia/StefanosKozanis Foto: Wikimedia/StefanosKozanis

8. Krf - Plava grobnica je naziv koji se koristi za more oko ostrvceta Vida, u gradu Krfu, u koje su tokom Prvog svetskog rata sahranjivani preminuli srpski vojnici kada na samom Vidu više nije bilo mesta. Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše svoju čuvenu pesmu Plava grobnica.

Santorini

9. Pravoslavne crkve - Grci su naša braća po veri pa je neminovno da mnogi kada odu u ovu zemlju posete i neke od mnogobrojnih crkava.

Foto: flickr/Karl Baron Foto: flickr/Karl Baron

10. Navika - naš narod iz svih gore navedenih razloga voli Grčku. Postoje i druge destinacije, ali ovo je jedina zemlja zbog čije krize se veliki broj naših građana zaista uznemirio.

 

(Telegraf.rs / MojaTv.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    1. jul 2015 | 10:40

    Грчка је најјлепша земља ....сви у гирос

  • mis

    1. jul 2015 | 13:45

    E ako ne odete u Grcku nedostajace vam srpski jezik??????

  • Goran

    1. jul 2015 | 12:57

    Kao i svake godine.Da li namerno ili slucajno pred lenju sezonu im se namecu neke reforme????Daj te ljudima da uzmu neki dinar od turizma....Svi u Grcku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA