• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nećete verovati ko je izmislio sladoled na štapiću!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao i većina genijalnih izuma, i sladoled na štapiću nastao je sasvim slučajno. Ali, ono što niko ne bi pogodio jeste da se to dogodilo jedne davne zime

  • 2

Iako svakog leta s uživanjem ližete omiljeni sladoled na štapiću, sigurno niste znali da za njegovo postojanje možemo da se zahvalimo na slučajnoj pogreški jednog jedanaestogodišnjeg dečaka. Frenk Eperson iz San Franciska izumeo je popularnu poslasticu za vrele dane – usred zime, pre devet decenija.

Napravite sladoled od VOĆA koji NE GOJI! (RECEPT)

Prema navodima kompanije “Popsicle”, jedne hladne večeri Frenk je preko noći na verandi ostavio mešavinu soda vode i aromatičnog praha, s drvenom varjačom za mešanje unutra. Napolju je bilo veoma hladno, a kad se probudio sledećeg jutra, našao je zamrznutu poslasticu na drvenom štapu.

To mu je dalo ideju, pa je tako sedamnaest godina kasnije, 1922. godine, Eperson je poslužio svoje ledene lizalice na balu vatrogasaca, gde su su privukle pažnju svih posetilaca.

Godinu dana kasnije, predstavio je ledeni sladoled na štapiću publici na jednoj plaži. Tamo je takođe postigao veliki uspeh.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Podneo je zahtev zavodu za patente i 1924. godine je dobio prava za svoj “zamrznuti konditorski proizvod”, prenosi Net.hr. Nakon toga počeo je sa proizvodnjom različitih voćnih ukusa na štapićima od breze.

Foto-ilustracija: SXC.hu/lusi Foto-ilustracija: SXC.hu/lusi

Eperson i njegovi partneri zaključili su ugovor s korporacijom “Popsicle”, ali je on prodao svoj patent nakon 1925. godine kompaniji “Jo Lou” iz Njujorka koja je uzdigla njegov brend do planetarne popularnosti, pa ga danas tako imamo i mi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Moja S Ime

    3. avgust 2015. | 13:11

    I dalje ne znam ko je taj.

    Podelite komentar

  • X

    4. avgust 2015. | 22:35

    Pametno dete

    Podelite komentar