• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deklaracije na industrijskim proizvodima trebalo bi detaljno čitati, a ako na njima nema informacija o glutenu, radije za svoj obrok izaberite nešto drugo

  • 3

Gluten je pšenični protein vezuje masnoću i vodu, zgušnjava i stabilizuje sastav neke namirnice, i odličan je nosilac aroma i začina.

Šta je to intolerancija na gluten?

Ako je gluten malecni dodatak proizvodu (možda aditiv ili aroma na glutenskoj podlozi) postoji opasnost da proizvod sveukupno sadrži gluten u nedozvoljenoj količini, a da to ni stručnjaci često ne znaju.

Donosimo vam popis od 5 namirnica koje u sebi skrivaju gluten iako na njima to često nije vidno istaknuto.

Prelivi za salate

Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako biste izbegli dodatke svojim omiljenim jelima sa glutenom, kad god ste u prilici birajte da soseve napravite sami. Na primer, pomešajte kašičicu senfa, sok od pola limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera i dobićete vrlo ukusan dresing.

Foto-ilustracija: Foter/stu_spivack Foto-ilustracija: Foter/stu_spivack

Paštete i viršle

Budite oprezni kod konzumacije pašteti i viršli jer gotovo svako pakovanje ovih proizvoda sadrži gluten. Za njihov ukusan i primamljiv ukus zaslužni su brojni konzervansi, a takvi u sebi po pravilu sadrže gluten. Stoga, ne bi bilo loše da, kad god možete, izbegavate ove prerađevine.

Kiseli krastavci

Tečnost iz tegle krastavaca mešavina je slada i sirćeta i po svom sastavu slična je pivu, te uglavnom sadrži gluten. Kako biste izbegli ovu zamku, prilikom kupovine omiljene zimnice, pažljivo čitajte sastav na deklaraciji.

Foto-ilustracija: The Integer Club / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: The Integer Club / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Kocke za supu

Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin bi trebalo da obrate pažnju sve osobe koje su intolerantne na gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod koji je skriven u kockama za supu.

Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda obratite obavezno se informišite o sastavu ove rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada i komadići testa česti su sastojci sladoleda "na kugle", a osim toga pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice, pa je gluten prisutan u tragovima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Soja sos

Verovatno ni vi ne možete da zamislite pripremu nekog specijaliteta kineske kuhinje bez soja sosa. Međutim, trebalo bi da znate da je gluten jedan od glavnih sastojaka ovog sosa. Pametna zamena je tamari sos čiji sastav čine čista soja, voda i morska so, bez dodataka pšenice.

(Telegraf.rs / She.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Alexx

    7. avgust 2015. | 07:19

    Ako ste alergicni na gluten, onda vam treba malo vise edukacije za normalan zivot... ako nista, malo glutena vam nece skoditi... pogotovo u zemlji gde je beli lebac nacionalni proizvod... Ima dosta proizvoda koji nemaju gluten, ali se proizvodjaci boje da stave jer su preskupe kontrole....

    Podelite komentar

  • Mio morozo

    8. avgust 2015. | 19:50

    Gde su naši dedovi i babe čule za gluten,a hlebac npr.se jeo u neograničenom količinama ? Kod lekara nisu išli,za bolest nisu znali - sve se pržilo i peklo na svinskoj masti,omiljena slanina i čvarci, a sticle se nisu smatrale dobre ako nisu bile prošarane masnim delom.Deda živeo 91 godinu,baba 88 godina !

    Podelite komentar