Čim bih nešto pojela trčala bih u WC da se ispovraćam! Ispovest MLADE BULIMIČARKE će vas šokirati

Kad je ušla u pubertet, bila je ekstremno nezadovoljna svojim izgledom i upala u kandže poromećaja ishrane. Ova anonimna devojka, međutim, nije ni slutila da je teško bolesna

  • 0

Ovu devojku nedostatak samopouzdanja pratio je u svemu, a naročito kad je u pitanju bila telesna težina. Kako kaže, imala je osećaj da joj telo stalno "buja".

- Moji problemi s ishranom počeli su u srednjoj školi. Bila sam tipična tinejdžerka, povučena u sebe. Bila sam bucmasta, nosila fiksnu protezu i imala bubuljice na licu.

Bulimija je postala moja zavisnost

- Dane sam uglavnom provodila pred televizorom. Tako sam jednog poslepodneva gledala emisiju u kojoj su tinejdžerke prepričavale kako se bore s bulimijom. Tada mi je sinulo - moje rešenje je da povraćam! Otišla sam u toalet, kleknula pored wc šolje, gurnula prste i počela da povraćam. To je bio početak moje bolesti.

Po logičnom sledu okolnosti, koje su tipične za ovaj ozbiljni psiho-fizički poremećaj, ona nije uspela u nameri da tek nekoliko puta povrazi hranu i onda tome stane na kraj.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Poput svake zavisnosti i ova je ubrzo postala sastavni deo njenog života.

- Znalo je da prođe po nekoliko nedelja da uopšte ne povraćam, ali čim bi mi se javio taj osećaj da sam debela, opet bih se vratila povraćanju. Kada sam navršila 22 godine, bulimija je potpuno preuzela moj život. Bila sam tek završila fakultet a, da stvar bude gore, u tom periodu me je ostavio dečko. Imala sam osećaj da mi se ceo svet srušio.

Shvatila je da vrag odneo šalu tek kada počela vidno da gubi na težini.

- Što je najgore, ja to nisam primećivala. Na sreću, moji prijatelji i rodbina jesu i bili su toliko uporni u nameri da me ubede da sam premršava da su na kraju uspeli da dopru do mene. Kada sam shvatila koliko sam kilograma izgubila i kako ih verovatno nikada više neću vratiti, uhvatila me je panika.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Napokon imam kontrolu nad bolešću

- Ja sam shvatala da moram da počnem da jedem, ako mislim da živim, ali nije mi uspevalo da to sprovedem u delo. Međutim, polako, korak po korak, počela sam da unosim jako male obroke. Uz veliku pomoć psihologa, roditelja i novog dečka, koji mi je danas verenik, uspela sam da svoje telo ojačam i da vremenom vratim kilažu i neophodnu snagu.

Njena borba sa bolešću i danas traje s tom razlikom što sada ima kontrolu nad njom, a ne obrnuto. Na posletku, ova mlada žena kaže da joj je ova pobeda vratila volju za životom.

(Telegraf.rs / Cool.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA