SVAKA TREĆA ŽENA U SRBIJI BOLUJE OD OVE BOLESTI!

U simptome ovog oboljenja se ubrajaju urgentni gubitak urina, kada pacijent ne može da stigne do toaleta usled neizdrživog nagona, zatim učestalo dnevno i noćno mokrenje, osećaj nedovoljnog izmokravanja, odnosno zaostajanja mokraće u bešici, pipanje loptice na ulazu vagine, tup bol u maloj karlici i osećaj ispadanja organa, kao i gubitak urina pri seksualnom odnosu

  • 0

Disfunkcija ili poremećaj karličnog poda je do skoro bila nezasluženo marginalizovana problematika kada se govori o ženskom zdravlju. Bez obzira na to što ovaj problem zajedno sa simptomima ne ugrožava životno pacijenta, vremenom dovodi do značajnog narušavanja kvaliteta života, sto je praćeno ne samo fizičkim, već i psihičkim problemima usled gubitka samopouzdanja kao posledice različitog stepena oštećenja struktura karličnog poda.

NEŠTO MI VISI IZ VAGINE: Očajnički vapaj žene lekarima! Evo šta su joj rekli (VIDEO)

Urolog dr Vladimir Radojević objašnjava da su tegobe izazvane poremećajem karličnog poda veoma česte, ali da im se nije pridavalo dovoljno pažnje.

- Ne postoji tačna statistika koliko žena na našim prostorima se ubraja u grupu sa ovim zdravstvenim problemom, ali se smatra da svaka treća ima ili će imati neku vrstu disfuncije karličnog poda. Najčešće oboljevaju žene od pete do sedme decenije,  ali nije retko ni kod mlađih - napominje dr Radojević.

Kako se manifestuje ova bolest?

Printskrin: TLC Printskrin: TLC

Na disfunkciju karličnog poda može ukazati jedan ili više udruženih simptoma i poremećaja, kao što su nevoljni gubitak urina pri naporu (kašalj, smeh, hodanje, kijanje, dizanje tereta) u manjim ili većim količinama, što uslovljava nošenje uložaka, pa čak i pelena.

U te simptome se ubrajaju i urgentni gubitak urina, kada pacijent ne može da stigne do toaleta usled neizdrživog nagona, zatim učestalo dnevno i noćno mokrenje, osećaj nedovoljnog izmokravanja, odnosno zaostajanja mokraće u bešici, pipanje loptice na ulazu vagine, tup bol u maloj karlici i osećaj ispadanja organa, kao i gubitak urina pri seksualnom odnosu.

Suština poremećaja, prema rečima dr Radojevića, se sastoji u oštećenju struktura karličnog poda koje drže organe male karlice pričvršćene za njegove zidove i mišiće. U zavisnosti od težine oštećenja zavisi i stepen disfunkcije.

Oštećenja mogu nastati spontano usled urođene slabosti vezivno-tkivnih struktura, zbog konstantnog dejstva povećanog intraabdominalnog pritiska na strukture male karlice (trudnoća, hronični kašalj, gojaznost), slabosti vezivnog i mišićnog tkiva uzrokovano oboljenjima i lekovima, direktnog oštećenja struktura male karlice spoljašnjim faktorima kao što su teži porođaji, operacije u maloj karlici, zračenje.

PrintSkrin: YouTube/Radclyf PrintSkrin: YouTube/Radclyf

Dr Radojević upozorava i da trudnoća i porođaj sami po sebi dovode do određenog poremećaja statike karličnog poda, a udruženi sa još nekom od navedenih faktora rizika gotovo izvesno izazivaju neku od navedene simptomatologije u određenom starosnom dobu.

Ovi poremećaji mogu hirurški da se leče, ali daleko veći broj pacijentkinja može da se leči konzervativnim i minimalno invazivnim pristupom. Kada bi svest, mogućnosti i dostupnost usluga bili rasprostranjeniji i povoljniji, značajno bi se smanjio i broj pacijentkinja kod kojih je potrebno sprovesti hirurški tretman“, smatra ovaj urolog.

Dr Radojević zaključuje da pravovremen i adekvatan pristup u prevenciji i lečenju disfunkcije karličnog poda kod žena ima višestruke pozitivne efekte. To je način da se spreče, eliminišu i smanje tegobe koje značajno narušavaju kvalitet života, ali i da se poboljša seksualni života kod oba partnera.

Konzervativni i minimalno invazivni pristup je multidisciplinaran i sastoji se u prevenciji, elektrostimulaciji karličnog poda, fitnesu, dijetetskom režimu, ali i primeni lekova.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

1.Prevencija ove bolesti je važna jer su gotovo sve žene koje su rađale kandidati su za prevenciju disfunkcije karličnog poda, a sastoji se u posebnim vežbama mišića te regije (fitnes karličnog poda), zatim u jačanju trbušne muskulature, korekciji težine, sedenje na lopti za fitnes za osobe koje dugo sede.

2.Elektrostimulacija karličnog poda sa aparatom "Biofeedback" je veoma bitna i značajno može smanjiti potrebu za kasnijim hirurškim tretmanom, ali isto tako može i da poboljša rezultate prethodnog hirurškog lečenja. Suština je u tome da žene simultano uče aktivaciju određenih grupa karlične muskulature tako što prate da li pravilno to čine na ekranu, prenošenjem signala iz male karlice putem sonde koja se nalazi u vagini. Kod nekih žena se u isto vreme aplikuju i struje različite frekvencije u zavisnosti od vrste i težine tegoba koje se tretiraju. Tretman se sprovodi u trajanju od mesec dana do tri meseca.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

3.Fitnes karlicnog poda predstavlja produžetak prethodne terapije i potrebno ga je upražnjavati stalno, bilo kod kuće, pošto se dobro savlada aktivacija karličnih mišića, bilo u specijalizovanim fitnes centrima, kojih kod nas, nažalost, nema mnogo. Treba naglasiti da je ova vrsta vežbi veoma bitna i kod žena bez ikakvih tegoba, ali sa povećanim rizikom u kasnijim godinama.

4.Higijensko-dijetetski režim uglavnom podrazumeva promenu određenih navika, ali je akcenat na smanjenju težine, lečenju hroničnog kašlja, što često zahteva i eliminaciju cigareta.

5. Kada je o lekovima reč medikamenti se koriste u težim slučajevima, ali najčešće nisu potrebni ukoliko se pravilno sprovede predložena konzervativna terapija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA