• 21

Vreme čitanja: oko 2 min.

LJUDI U CELOM SVETU JEDU KORU OD BANANE: To je zato što znaju jednu stvar koju mi ne znamo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verovatno nikad niste probali da pojedete bananu s korom. Navikli smo da je bacamo, ali ne bi trebalo, jer je veoma zdrava i hranljiva

  • 21

Sigurno niste videli nekoga da jede koru od banane, jer smo navikli da jedemo samo slatku unutrašnjost, a koru bacamo. Međutim, u Indiji, na primer, godinama unazad, kora od banane se jede.

NEVEROVATAN TRIK: Oživeo je prezrelu bananu sa fenom i malo pirinča! (VIDEO)

Dok je unutrašnjost banane mekana i slatka, kora je tvrda i pomalo gorka, pa je razumljivo zašto je ne jedemo. Međutim, s njom bacamo i važne hranljive sastojke.

Kora od banane bogata je vitaminima B6 i B12, kao i magnezijumom i kalijumom. Unutrašnjost banane takođe sadrži ove elemente, ali u znatno manjoj meri.

Evo koliko nutrijenata sadrži jedna banana u odnosu na dnevne potrebe našeg organizma:

Foto: Instructables.com/wilgubeast Foto: Instructables.com/wilgubeast

- 12 odsto dnevne potrebe za vlaknima, koja potpomažu varenje i smanjuju rizik od dijabetesa.

- 17 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan faktor za održavanje imuniteta.

- 20 odsto dnevne potrebe za vitaminom B6, koji pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju

- 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom, koji je važan za razvoj novih ćelija u celom organizmu.

- 8 odsto dnevne potrebe za magnezijumom, koji je važan za regulaciju glukoze i krvnog pritiska.

Kora od banane je tanja i mekša što je banana zrelija, a tada postaje i slađa, pa je lakše sažvakati je i svariti. Ako to nije dovoljno, ona može da se obari ili ispeče, a ako ni tada niste zadovoljni i ne možete da je pojedete, možete je koristiti u druge svrhe.

Printskrin: YouTube/WatchMojoLifestyle Printskrin: YouTube/WatchMojoLifestyle

Koru od banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu kasnije koristiti za zalivanje cveća. U njoj će biti mnogo više hranljivih sastojaka koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.

Koru možete koristiti i za pečenje mesa. Kad pečete meso u rerni, koru od banane možete poređati ispod da se osigurate da se meso ne presuši.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Finance)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • JA

    28. septembar 2015. | 11:54

    U kori banane je najveća koncentracija hemikalija kojim je ona prskana, da bi uopšte stigla u Evropu. Da li iko zna da prava zrela banana koja se konzumira sveže ubrana ima semenke i izuzetno sladak ukus. E kod takve banane je moguće pojesti i koru, kod ovih kakve su nama poznate NE.

    Podelite komentar

  • memi

    28. septembar 2015. | 19:18

    Da valja kora i majmun bi jeo nebi ljustio.

    Podelite komentar

  • Stefan

    27. septembar 2015. | 16:49

    Da je dobra i majmun bih je jeo.

    Podelite komentar