RODITELJI: Deca vam jedu zid, zemlju, ugalj? Evo šta vam time poručuju (VIDEO)

Kada ugledaju svoje mezimče kako jede malter, kreč, zemlju ili životinjski izmet, mnogi roditelji odmah upadnu u paniku i pozovu hitnu pomoć. Ali, da li je to pre razlog za brigu zbog zdravlja deteta ili je u pitanju nešto drugo, što se tiče psihe vaših mališana?

  • 4

Mnogo dece u prvim godinama života, a neka i kasnije, jedu zid, zemlju, ugalj, sapun, šibice, pa i životinjski izmet. To u nekim slučajevima može biti samo razvojni period, nakon kog navika prođe, ali u nekim slučajevima je znak ozbiljnog poremećaja ishrane.

Devojčica obožava da jede tepihe, jastuke i kauč

Decu nije neophodno odmah voditi lekaru, sem u slučajevima kada se otruju nejestivim supstancama. Nekada je jedini lek - više vremena sa roditeljima. Svetska istraživanja čak navode da nejestive supstance jedu zanemarena deca.

Kada mališani jedu ugalj, sapun, bojice, šibice, u pitanju je poremećaj poznat kao PIKA (PICA) - što u prevodu znači svraka, ptica koja često nosi u gnezdo stvari koje nisu za jelo.

U pitanju je, najčešće, samo normalna razvojna faza, objašnjava Nevena Igrutinović, psiholog dečijeg dispanzera Doma zdravlja Kragujevac.

- Pika se kod dece javlja do treće godine života i najčešće traje oko mesec dana. Nakon toga uglavnom nestaje. U tom slučaju se može smatrati razvojnom fazom, jer su deca u ranom uzrastu orjentisana tako da okolinu upoznaju preko usta. Kod njih je tada još uvek jak refleks sisanja. Svi su primetili da kada se maloj deci na obraz nasloni prst, oni krenu usnama ka prstu, jer sve novo upoznaju usnama, tako od rođenja nalaze i majčinu dojku. Deca će iz čiste znatiželje i radoznalosti da oprobavaju stvari ustima jer još uvek ne uspevaju da ih dobro upoznaju vidom ili dodirom kao odrasli. To je takozvana oralna faza u dečijem razvoju - objašnjava doktorka Igrutinović.

Ona kaže da mališani najčešće hoće da probaju zid, odnosno sredstva kojima se zidovi kreče. Ako vide da to nije prijatna hrana, ona neće nastaviti. Sa druge strane, deca na tom uzrastu još uvek nemaju dovoljno dobro razvijen osećaj prijatnosti i neprijatnosti, čak ne umeju da razlikuju šta je za njih prijatno, a šta ne! I to je nešto što se kod dece razvija tokom vremena.

ZGADIĆE VAM SE ŽIVOT: Evo šta se sve nakupi na rukama vaše dece tokom samo jedne igre u parku! (FOTO)

U nekim naučnim radovima na temu pika poremećaja postoje hipoteze o nedostatku nekih minerala kod dece, što potvrđuju i iskustva pedijatara. Obično se smatra da deca jedu zemlju kad im nedostaje gvožđe, a zid jer im fali kalcijuma. Ostaje u tom slučaju problem, kažu stručnjaci, zašto sva deca sa istim nedostatkom ne pribegavaju piki? To hipoteze o psihološkoj pozadini čini ubedljivijom.

Šta god da je uzrok pike, važno je na vreme preduzeti korake da bi dete bilo sigurno. Od dece koja jedu zid treba skloniti kante u kojima je boja za krečenje. Šibice takođe treba držati van domašaja dece. Na prvom mestu je pravilo: provodite više vremena sa svojom decom, apeluje psiholog.

- Dešava se da roditelji dete dovedu zbog anemije, pa tek tada shvatimo da dete već dugo jede zid i ugalj. Neki roditelji su to jedva kod kuće i primetili. Ne postoji ništa konkretno što roditelji treba da rade, ako je dete staro do tri godine, pa je takvo ponašanje samo razvojna faza. Ponavljam, samo treba više vremena posvetiti detetu. Neka istraživanja su pokazala da se pika javlja češće kod dece koja su zanemarena. Takođe, mališani se nekada ovako ponašaju da bi privukli pažnju roditelja, koji će u situaciji kada dete glođe zid ili bojice sigurno obratiti pažnju na njega. Danas dosta dece najviše vremena provodi sa bakama i starijom braćom i sestrama, pa su željna roditelja. Ima mališana koji roditelje viđaju jednom nedeljno jer su roditelji njihovo vaspitanje u potpunosti prepustili drugima - kaže Nevena Igrutinović.

NAVUČEN: Uživa da jede cigle, pesak i blato (FOTO) (VIDEO)

U uzrastu od 12 godina samo 10 odsto dece ima pika poremećaj, i to su ona koja uglavnom imaju i neki drugi poremećaj. Pika se javlja kod autistične dece i mališana sa poremećajima u razvoju.

Ukoliko se brinete za zdravlje svog deteta, konultujte se s lekarima portala Eklinika.rs.

(Telgeraf.rs / Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldboy86

    29. septembar 2015 | 05:51

    Ja sam kao mali jeo zid..tako keva kaze

  • Bokk

    28. septembar 2015 | 14:44

    Nemaju kalcijum.

  • Snežana

    29. septembar 2015 | 12:21

    Najčešće nedostaju oligo elementi kao kalcijum. Takvoj djeci treba dati da piju vodu u kojoj je rastvorena glina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA