• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je to MINERALNI SASTAV VODE i kako razumeti šta to piše na etiketi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije svaka mineralna voda ista. U zavisnosti od prisutnih minerala i drugih karakteristika, različite mineralne vode pružaju različite pogodnosti ili rizike. Ali, da li razumemo šta na deklaraciji piše odnosno da li smo savladali abecedu minerala?

  • 2

Mineralna voda je jedan od najboljih i najsigurnijih izbora za nadoknadu izgubljene tečnosti i neophodnih minerala. Osim što osvežava, mineralna voda na prirodan i delotvoran način pomaže u nadoknadi elektrolita koji se gube iz organizma i predstavlja upotrebljiv izvor pojedinih minerala. Zato bi trebalo da bude deo svakodnevne ishrane bez obzira na uzrast.

Kako se hrane i žive vrhunski sportisti uoči takmičenja?

Kako izbeći GRČEVE U NOGAMA i MIGRENU tokom trudnoće?

Ipak, nije svaka mineralna voda ista. U zavisnosti od prisutnih minerala i drugih karakteristika, različite mineralne vode pružaju različite pogodnosti ili rizike. Zato je prilikom izbora potrebno pročitati deklaraciju i birati prema mineralnom sastavu. Ali, da li razumemo šta na deklaraciji piše, odnosno da li smo savladali abecedu minerala?

Mineralne vode bogate magnezijumom su veoma retke i cenjene jer predstavljaju praktičnu i blagotvornu pomoć u zadovoljenju potreba tela za ovim mineralom. U vode bogate magnezijumom po pravilu svrstavaju se vode koje sadrže minimalno 120 mg/l magnezijuma, jer značajno povećavaju sadržaj ovog neophodnog minerala u organizmu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Tina Phillips Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Tina Phillips

Dnevna potreba organizma za ovim mineralom je od 300 do 400 mg.

No, osim na količinu magnezijuma, treba obratiti pažnju i na njegov oblik. Jer samo u obliku hidrogenkarbonata (i drugih oblika koji disosuju) obezbeđuje se optimalna apsorpcija, ulazi u krvotok, deluje kao „pomagač“ u brojnim enzimskim reakcijama i nema ograničenja u konzumiranju. S druge strane, magnezijum dostupan kao magnezijum sulfat ima isključivo laksativno dejstvo, zbog čega mineralne vode bogate takvim oblikom magnezijuma treba konzumirati ograničeno i uskladu sa uputstvom, u određeno vreme.

Foto-ilustracija: freeimages.com/lusi, jgsupplements.com Foto-ilustracija: freeimages.com/lusi, jgsupplements.com

Uz magnezijum, poželjno je da mineralna voda sadrži i kalcijum jer ova dva minerala u sinergiji deluju na zdravlje koštanog i krvnog sistema, a međusobno utiču na njihovu primarmu apsorpciju.

Jako bitan kriterijum za izbor mineralne vode je sadržaj natrijuma. Natrijum je važan elektrolit za održavanje tonaliteta tečnosti u organizmu. Međutim njegov prekomeran unos povećava rizik od povišenog krvnog pritiska. Takođe, natrijum povećava osećaj žeđi. Uopšteno, poželjno je da mineralna voda ne sadrži više od 150 mg/l natrijuma, a takođe je značajno i u kom je obliku.

Foto: Promo Foto: Promo

Ukratko, pri izboru mineralne vode vodite računa da:

- ima stabilan mineralni sastav i da nema ograničenja pri konzumaciji

- pomaže da se zadovolje potrebe za važnim mineralima

- sadrži minimalno 120 mg/l magnezijuma

- ima nizak sadržaj natrijuma, a sve preko 150 mg/l je prekomerno

- ima bogat sadržaj bikarbonata kako bi mogla da obezbedi povoljan uticaj na krvni pritisak i doprinese alkalizovanju oganizma

- da je dobijena iz netaknutih podzemnih izvora

- dozvoljena svim uzrastima i grupama: deci, odraslima, sportistima, trudnicama, starijim osobama

- da je gazirana, u slučaju osećaja otežanog varenja ili manjih probavnih tegoba

Foto: Promo Foto: Promo

Mg Mivela voda je po svom mineralnom sastavu, funkciji i pitkosti u svetskim razmerama prava retkost i ima posebnu vrednost. Zato Mg Mivela nije obična mineralna voda. Zahvaljujući odnosu minerala u 1l od 343 mg magnezijuma u hidrogenkarbonatnom obliku i svega 121 mg natrijuma veoma je cenjena, preporučuje se svim uzrastima kao deo uravnotežene dnevne ishrane i nema ograničenja u konzumaciji. Gaziranost dodatno doprinosi varenju i osećaju osveženja.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Kapa

    14. oktobar 2015. | 14:53

    Ja uvijek kupujem kiseljakovu baš zbog magnezija.

    Podelite komentar

  • Skendo Ramize

    20. januar 2020. | 03:54

    Dobro jutro, hteo sam da pitam kako se mogu otvoriti u Nemačkoj fabrika mehurića samo za piće, jer ovde daje drugačiju vodu i skupo, ali sve bez ukusa i sve više bolesti mi se čini da je Srbija došla dalje Zato što imam srce, i kada moja ćerka pije vodu, vidim drugu boju u njenom Sisku. Pozdrav skendo

    Podelite komentar