Imate fobiju od paukova? Evo kako da je se oslobodite, za samo 2 minuta

Ako vas muči fobija od pauka, sada postoji način da se potpuno oslobodite straha za samo dva minuta

  • 6

Poznato je da ljudi koji pate od fobija imaju toliko jak strah da on može da ovlada žitavim njihovim životom. Jedna od najčešćih fobija je strah od pauka.

Tim naučnika sa Univerziteta u Amsterdamu otkrio je kako da taj strah nestane, i za to je potrebno samo dva minuta. Za ovo otkriće koje će mnogima pomoći da žive mirnije trebalo im je 45 dobrovoljaca koji se užasavaju pauka.

Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantulama, a nakon toga su im dali dozu propranolol, beta-blokatora, koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska. Usledilo je čudo, kod svakoga od njih strah se drastično smanjio, a učinak je trajao godinu dana. Radi se o tome da se kod pojave sećanja na pauka aktivira amnezija.

Ovo otkriće će dovesti do novih načina lečenja, odnosno brisanja traumatičnih sećanja i osećanja straha.

 

Začetnik te teorije je neurolog dr Džozef LeDouk koji je još pre 15 godina tvrdio da s davanjem ovakve vrste lekova nastupa amnezija nakon što se aktivira neprijatno sećanje. Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama.

Ovo otkriće holandski naučnici su objavili u časopisu "Biological Psychiatry", a veruju da će dovesti do novih načina lečenja, odnosno brisanja traumatičnih sećanja i osećanja straha zbog nekih stvari iz prošlosti.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне

    20. decembar 2015 | 10:42

    Ми овде у србији имамо фобију од слоге,никако да се сложимо,свак себе гледа.

  • Milan

    20. decembar 2015 | 11:31

    Zaboravili ste strah od zubara.

  • Цоа

    20. decembar 2015 | 10:35

    Таблета лечи све!? Код једне ствари помаже, код 10 одмаже!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA