Evo šta može da vam se se desi od PREVIŠE vitamina C!

U sezoni prehlada i gripa, preporučuje se unos svežeg voća i povrća, ali i tableta bogatih vitaminima. Međutim, da li je moguće preterati s vitaminom C?

  • 4

Kad je u pitanju prevencija bolesti, jačanje imuniteta, ali i oporavak od zimskih prehlada, sa svih strana čućete savete da bi trebalo jedete mnogo limuna i drugog južnog voća ili da uzimate dodatke ishrani obogaćene C vitaminom.

Svi ga imate u kuhinji i OBOŽAVATE, a ne znate da od GRIPA I PREHLADE može da vas izleči za 3 SATA!

KIJATE I KAŠLJETE: Ali, da li je to virus ili bakterija? Evo kako da znate!

To jeste istina, ali samo donekle. Kako upozoravaju stručnjaci, čak ni s ovim vitaminom, koji se rastvara u vodi pa se nije lako zaista njime otrovati (osim ako baš ne biste uspeli da odjednom pojedete oko kilogram čiste askorbinske kiseline), ne bi trebalo preterivati. Posebno ne kad su u pitanju suplementi askorbinske kiseline.

- Da bi se naš organizam odbranio od bakterija i virusa, neophodan nam je C vitamin. On je neophodan da bi se očuvala stabilnost ćelija imunog sistema– kaže doktor Klaus Šefer.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, Šefer savetuje da nikad ne uzimamo one ogromne doze iz suplemenata vitamina C, koje obično iznose od 500 do 2000 miligrama aksorbinske kiseline, jer je prosečnoj osobi sasvim dovoljno da dnevno unese od 60 do 100 miligrama ovog vitamina.

- Rizici od dugoročnog uzimanja maksimalno dozvoljenih količina askorbinske kiseline nisu dovoljno istraženi, pa je bolje držati se umerenih doza i to onih dobijenih iz svežih namirnica – savetuje doktor.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Predoziranje vitaminom C nanosi štetu bubrezima. Povećava se kiselost urina, što može da dovede do stvaranja kamena u bubregu. Takođe, kad se pretera s vitaminom C nije retka ni pojava nesanice ili glavobolje, ali i gorušice, bolnih grčeva u stomaku, mučnine, povraćanja, proliva...

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Uravnotežena ishrana najbolji je način da se spreči nedostatak vitamina C, a namirnice koje su njime bogate jesu citrusi, brokoli i kiseli kupus. Voće i povrće ne samo da su idealan izvor vitamina nego i sadrže hranljiva vlakna i minerale.

- Em su zdraviji za organizam, em nemaju nuspojava - naglašava lekar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • likizhr

    29. januar 2016 | 08:13

    Ovapnjenje kostiju i postaju slabije

  • esma

    29. januar 2016 | 15:12

    Pouzdno tvrdim da je u slucaju pocetnog stadijuma prehlade ili gripa za organizam bolja udarna doza kivija (vise nego obicno) od ferveksa.Pozitivno dize opste stanje ,ne mislim da moze da izleci sve.

  • MOJE ISKUSTVO

    30. januar 2016 | 06:05

    Velika tegla domaćeg meda,ne iz prodavnice, pojedena za četiri dana uz malo voća ,čaja itd.ZDRAVI I VESELI BILI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA