• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari ovu hranu nikad ne bi stavili u usta! A vi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci, koji prate razvoj bolesti, izbegavaju da jedu pojedine "zdrave" namirnice. Na vama je da li ćete im poverovati ili ne

  • 3

Bil Marler je advokat koji je svojim klijentima, koji su se otrovali hranom, u parnicama "osigurao" više od 600 miliona dolara. Kroz razne sudske procese shvatio je koje su namirnice u najrizičnijim grupama za trovanje, a najčešće je reč o zarazi bakterijom ešerihijom koli. To ga je nateralo da neka jela nikada više ne stavi u usta.

Koja je ovo biljka? Jedete je svaki dan, a sigurno nemate pojma! (FOTO)

Evo šta može da vam se se desi od PREVIŠE vitamina C!

O kojim namirnicama je reč, otkrio je za "Independent".

Evropske ostrige (kamenice)

Marler je rekao da je u poslednjih pet godina bio svedok više trovanja hranom zbog konzumiranja morskih školjki, nego u poslednje dve decenije. Razlog je, tvrdi, u činjenici globalnog zagrevanja mora, što doprinosi lakšem razmnožavanju bakterija u, na primer, školjkama. Kamenice su pretnja jer se jedu sirove.

Foto-ilustracija: Foter/rhiannonstone Foto-ilustracija: Foter/rhiannonstone

Polugotovo ili isprano voće i povrće

Polugotovo ili isprano  voće i povrće je spremno je za  pripremu obroka, ali Marler tvrdi da ovakve namirnice izbegava "poput kuge" zbog pretnje zaražavanjem bakterijom ešerihijom koli. Što više ljudi radi u obradi i procesuiranju hrane, opasnost od zaraze je veća, tvrdi.

Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com

Sirovo meso i jaja

Gotovo sirov ili slabije pečen biftek svakako se neće naći na tanjiru Bila Marlera. Meso, prema rečima stručnjaka, treba da bude pripremljeno na temperaturi višoj od 160 stepeni kako bi se sprečila zaraza ešerihijom koli ili salmonelom. Što se tiče sirovih jaja, Marler neće da ih konzumirati, iako tvrdi da je danas znatno manja pretnja od zaraze salmonelom, nego pre 20 godina. Ali on neće da rizikuje.

Foto-ilustracija: Foter/Eser Aygün Foto-ilustracija: Foter/Eser Aygün

Nepasterizovano mleko i sokovi

U poslednje vreme je trend uveravatii ljude da što češće piju nepasterizovano mleko i sokove jer se na taj način ne gubi toliko nutritivnih vrednosti u njima. Ipak, Marler navodi kako pasterizacija nije opasna dok sveže i nepasterizovano mleko ili sok može da sadrži bakterije, viruse i parazite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Nik

    14. februar 2016. | 12:12

    Pa sta onda jede?!

    Podelite komentar