SANJAJTE KOGA VI HOĆETE: Postoji tehnika i zove se LUCIDNO SANJANJE

Da li ste čuli za lucidne snove? Čak i ako niste, verovatno ste nekad u životu doživeli, odnosno, sanjali takav san. Evo šta su lucidni snovi i kako da uvežbate da ih sanjate kad god hoćete

  • 4

Da li znate šta su lucidni snovi, ili svesno sanjanje? Možda ste već nekad imali takav san, a ako niste, uradite sledeće - lezite u krevet i spremite se za spavanje. Ovo će najbolje uspeti ako ste zaista umorni. Lezite na leđa s rukama sa strane, zatvorite oči i ostanite savršeno mirni. Jako je važno da date sve od sebe da ostanete budni. Mozak će početi da šalje signale da vas proveri da li ste spremni za spavanje - to može biti svrab; poriv da promenite poziciju tela ili da otvorite oči i trepnete.

Morate ignorisati sve ove porive i posle 20 do 30 minuta osetićete izvesnu težinu u grudima. To znači da ste došli u stanje paralize sna. Ako u ovom trenutku otvorite oči, počećete da halucinirate, odnosno da sanjate otvorenih očiju. Sada možete zatvoriti oči i lucidni snovi će početi. Svesni snovi nad kojima, uz malo vežbe, možete ostvariti potpunu kontrolu.

Mnogi ljudi su doživeli lucidne snove spontano, pogotovo kao deca, dok je svest još uvek čista. To je ono kad usred sna postanete svesni činjenice da sanjate. U tom slučaju, nešto u vašem, običnom, snu je bilo okidač za lucidni san. Međutim, ulazak u svesno sanjanje iz budnog stanja, bez prekida kontinuiteta svesti, je mnogo značajnije, zbog toga što čovek onda zna svesno da uđe u to stanje i ima mnogo bolju kontrolu.

Ako želite ozbiljnije da s pozabavite ovim, trebalo bi redovno da vežbate, čak i ako imate tu sreću da vam uspe iz prvog pokušaja, jer koliko god da ste talentovani, nećete uspeti da ovladate svesnim sanjanjem bez vežbanja. Ovo su tri najvažnija načina da vežbate lucidno sanjanje.

1. Vodite dnevnik snova

Držite svesku odmah pored kreveta i zapišite san koji ste sanjali odmah nakon buđenja. U slučaju da ne možete da se setite sna, zapišite utiske i emocije koje imate nakon buđenja. Ovo će pomoći da se više sećate svojih snova, što je važno za ovladavanje svesnim sanjanjem.

2. Test realnosti

Svakog dana, u budnom stanju, zapitajte se da li sanjate ili ste budni. Neka to bude vaš test realnosti - na primer, uzmite da pročitate deo nekog teksta (u snu će tekst biti nejasan ili zamrljan, ili uvek drugačiji), ili zatvorite usta, zapušite nos i probajte da dišete, ili jednostavno pogledajte svoje ruke i noge (u snu se uglavnom dešava da ne izgledaju normalno).

Kad u budnom stanju steknete naviku da radite test realnosti, to će se preneti i u vaše snove i to ćete početi da radite i dok sanjate. Upravo to može postati okidač za lucidni san.

3. Ponavljajte u sebi ovu autosugestiju

- Biću svestan svojih snova kad zaspim - trebalo bi da bude fraza s kojom ćete zaspati svake večeri. Ova autosugestija će se ucrtati u vašu podsvest i u jednom trenutku će proraditi u snu.

Uz ove vežbe, možete sebi pomoći tako što ćete pred spavanje pustiti muziku koja podstiče lucidne snove. Poslušajte:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dacha

    9. april 2016 | 01:58

    Ja ovu tehniku svesnog sanjanja dugo upraznjavam, i mogu da sanjam sta god hocu. Jedino mi nikad nije poslo za rukom da sanjam kako svi lepo i bezbrizno zivimo u nasoj voljenoj Srbiji.

  • Sten

    8. april 2016 | 16:44

    Inception film uzivo.

  • Hercegovac

    8. april 2016 | 19:07

    Znm to odavno ako ocete lucidno sanjati najbolji nacin budi te budni do 4 onda zaspite , probaj te znati da sanjate. :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA