• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako se prave SAVRŠENI ćevapi za roštilj! (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo roštilj-meso, koje možete nabaviti u prodavnicama, čak i ako je kvalitetno, nikad ne može da bude toliko dobro kao kad ga sami napravite

  • 6

Svi će za Prvi maj praviti roštilj, ali malo ko će napraviti svoje ćevap-meso. Naravno, to nije baš lako, zato vam donosimo detaljno uputstvo uz koje ćete napraviti fenomenalno meso za roštilj, čak i ako nikada to niste radili.

Ovih 9 saveta za roštiljanje će vam MNOGO olakšati provod za Prvi maj! (VIDEO)

Za dobre ćevape i pljeskavice potrebno vam je dobro meso. Gotovo roštilj-meso koje možete nabaviti u prodavnicama, čak i ako je kvalitetno, nikad ne može biti toliko dobro kao kad ga sami napravite. Evo nekih recepata i trikova za savršeno meso za ćevape i pljeskavice s roštilja.

Mašina za mlevenje mesa

Ako sami hoćete da napravite roštilj meso, biće vam potrebna mašina za mlevenje ili, ako nemate mašinu, zamolite da vam meso samelju u mesari. Meso za roštilj potrebno je iseći na krupnije kocke, zatim ga samleti dva puta.

PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT

Pre nego što ga sameljete drugi put, meso bi trebalo da izmesite rukama, kako bi se smesa dobro "vezala”, a prema nekim starim receptima trebalo bi dodati i ovčiji loj, jer masnoća dobro vezuje meso. Međutim, ako je meso masnije, to će biti dovoljno.

Sve to trebalo bi da uradite dan ranije, jer je najbolje da smesa odstoji preko noći pre nego što bude spremna za pečenje.

Koje meso upotrebiti?

Što se tiče vrste mesa, postoje razne kombinacije. Možete probati samo s junetinom, međutim, poznavaoci kažu da je najbolje kad dodate još neku vrstu mesa. Evo nekih predloga.

Foto-ilustracija:/   Flickr/  Erich Ferdinand Foto-ilustracija:/ Flickr/ Erich Ferdinand

Uzmite 500 g junećeg i po 250 g svinjskog i ovčijeg mesa. Ili, 500 g junetine i samo 250 g svinjetine ili ovčetine.

Šta još dodati?

Od začina su nezaobilazni so i mleveni biber, a druge začine možete dodati ako hoćete da meso dobije specifičan ukus. U tu svrhu možete u smesu dodati malo peršuna u prahu, a mnoge roštiljdžije dodaju crni ili beli luk. Naša preporuka je da u smesu dodate 2 do 5 odsto veoma sitno iseckanog crnog luka. Začine možete dodati između prvog i drugog mlevenja.

Neki majstori dodaju i prezlu, odnosno, samleven stari hleb, kako bi meso imalo bolju teksturu. Naravno, ako pravite za sebe, ne želite da dobijete na količini već na kvalitetu, pa nećete dodati više od 5 do 10 odsto.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mali trikovi

U deo pripremljene smese možete naknadno da dodate dimljenu slaninu ili neko drugo suvo meso i tucanu ljutu papriku. Tako ćete dobiti gurmanske uštipke ili pljeskavice, u zavisnosti od toga kako želite da oblikujete meso.

Ćevapčiće možete praviti rukama, koje je pre toga potrebno nauljiti ili možete uzeti plastičnu flašu. Najbolje je upotrebiti flašu od 2l, tako što ćete izrezati samo gornju trećinu. Kesu sa smesom gurnite u tako napravljen levak i gurajte smesu kroz otvor. Dobićete ćevape savršenog oblika, samo treba da odredite dužinu.

Tokom pečenja preporučujemo da nabavite nekoliko grančica svežeg ruzmarina i malo maslinovog ulja. Grančicu ruzmarina umočite u maslinovo ulje i premažite meso dok se peče, ali tek pošto se uhvatila korica, odnosno, kad je već skoro pečeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Analitičar

    30. april 2016. | 15:50

    U uštipke se dodaje mrvljeni mladi kačkavalj.u pljeskavice svež seckani crni luk.U ćevape sitno seckani i proprženi crni luk,masnoću odstraniti ceđenjem.Ćevap se odmah sprema i odmah.peče,nokako nesme da stoji s lukom u frižideru

    Podelite komentar

  • Miki

    1. maj 2016. | 09:47

    Najbolji cevap je u N. Pazaru i Sarajevu jer nema svinjetine i luka a ni drugih zacina, samo so i biber. Prijatno.

    Podelite komentar

  • Student

    1. maj 2016. | 08:20

    Bitno je koje se meso koristi. Ja licno koristim iskljucivo vrat i ramstek i pljeskavice budu savrsene. Jedino sto je cena nesto veca nego kada se pravi sa butom ili pleckom.

    Podelite komentar