ASTMATIČARI: Koristite svoje pumpice redovno! (VIDEO)

Astma je bolest koja je prisutna svakog dana, iako su simptomi pogoršanja povremeni, važno je redovno uzimati propisanu terapiju. U suprotnom, posledice mogu da budu nesagledive

  • 6

Najvažnije je bolest otkriti na vreme i odmah početi lečenje, jer redovnom primenom lekova može se voditi normalan život bez ikakvih ograničenja. Doktori preporučuju bavljenje fizičkom aktivnošću, pogotovo plivanjem.

Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da gotovo polovina lečenih pacijenata obolelih od astme ostaje nekontrolisana, a samo 20 odsto pacijenata imalo je kontrolisanu astmu. Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo inhaler svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika bilo sigurno da dobro kontroliše svoju astmu.

Adekvatnom terapijom, edukacijom o pravilnom korišćenju lekova, pridržavanjem saveta i sugestija svog doktora, oboleli od astme mogu postići i održavati dobru kontrolu bolesti, što im omogućava da redovno pohađaju školu, odlaze na posao, da imaju ispunjen i aktivan život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. jun 2016 | 16:23

    Meni otkrili bronhijalnu astmu prosle godine koristim SIMBICORT 160 dva puta dnevno,ujutro i uvece po 1 udah i ventolin po potrebi za brzu inhalaciju.Ventolin nisam imao potrebu da koristim vec 2 meseca.Molim vas da li netko jos koristi ovakve pumpice i kako se oseca koristenjem istih hvala.

  • Mladen

    14. jun 2016 | 18:28

    Ja koristim pumpicu berodual od sedme god a sada imam 26. Uzimam kada me pocne gusiti pomaze odmah se vratim u normalu. U poslednjih 8 god najcesce me muci u prolece

  • Nina

    14. jun 2016 | 18:43

    Symbicort 160 koristim punih 9 godina i Singulair 10 mg svako vece oko 2 godine. Nasonex za nos po potrebi, ali njegov efekat je tek posle nedelju dana. Uz koriscenje antihistaminika ( ja koristim Letizen) pumpica moze maksimalno da se izbaci, ako je alergijska astma u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA