MAGIČNA BILJKA: Raste svuda oko nas, a leči gomilu bolesti (RECEPTI)

Ljudi čak veruju da ova biljka pomaže oporavak kompletnog organizma i da ako je koristite nema potrebe da pijete lekove

  • 2

Mnoge biljke pomažu pri lečenju različitih oboljenja, ali neven je jedna od retkih koja je blagotovorna za baš sve bolesti. Njen cvet i list mogu da učine magiju za vaše zdravlje.

Ovaj KOROV mrzite najviše na svetu, a niste imali pojma koliko je LEKOVIT! (RECEPTI)

KURKUMA: Prirodni lek koji štiti od infarkta i raka (RECEPT)

Neven je biljka koja zrači lepotom i snažnom žuto-narandžastom bojom koja podseća na sunce. Cveta od juna do septembra, nekad i do prvih mrazeva, piše 24 sata.

Cvetovi nevena se skupljaju tokom juna, jula i avgusta. Berite ih tokom sunčanog vremena i sušite na toplom i prozračnom mestu u hladu, zbog očuvanja prirodne boje. Sušenje mora da bude brzo, na temperaturi do 35 stepeni. Kada se cvetovi osuše odvajaju se latice od čašice i dodatno se suše. Istovremeno, od svežih cvetova se pravi tinktura ili mast, a može i macerat, jednokratni ekstrakt. Listovi se beru nešto ređe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Neven je odličan za kožu, ali je kvalitetan i za unutrašnje organe.

Ovo su najbolji recepti sa nevenom, koji su blagotvorni za zdravlje.

Mast za rane

U posudi, na laganoj vatri, izmešajte šoljicu sveže isceđenog soka od lišća i cveta nevena sa dve šolje nesoljene domaće masti. Kad se ohladi i stegne, stavite mast na platnenu krpu, namažite na ranu ili čir, pokrije sa malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Mast za maligne rane

U jedam litar svinjske neslane masti stavite 3 šake svežih cvetova. Dinstajte oko 10 minuta na oko 90 stepeni, pa tečnu smešu procedite kroz lanenu krpui smestite u plastične ili staklene posude, koje možete dobro da zatvorite. Umesto svinjske masti može da se upotrebi maslac, a posebno je blagotvoran maslac od kozjeg mleka.

Čaj za čišćenje organizma

Pomešajte po 20 grama nevena, maslačka i rastavića i po 10 grama breze, jagorčevine, nane i morača i promešajte. Oko 4 supene kašike ove mešavine prelijte sa 750 mililitara vrele vode, promešajte i poklopite, pa ostavite da odstoji jedan sat. Procedite i pijte po šoljicu ujutro, u podne i uveče. Možete čaj da zasladite medom. Pije se dva puta godišnje, u proleće i na jesen, tokom mesec dana.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Protiv povišenog holesterola

Pomešajte po 20 grama gloga, nevena, resnika, maslačka i trnjine. Tri supene kašike smeše prelijte sa pola litre provrele vode, promešajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i pijte tokom dana.

Protiv upale jajnika

Pripremite čajnu mešavinu od jednakih količina majčine dušice, biljke hoću-neću, listova kupine, listova nevena i listova limuna. Mešavina se usitni i dobro izmeša. U litar proključale vode stavite 10 grama mešavine i kuvajte poklopljeno pola minuta. Kad se čaj ohladi, procedite i dodajte 6 supenih kašika meda. Pije se 3 puta dnevno po decilitar, pre i posle jela. Preostala 4 decilitra pijte između obroka, umesto vode, s malo svežeg limunovog soka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Melem protiv hemoroida i proširenih vena

Zagrejte pola kilograma kvalitetne svinjske masti na tihoj vatri. Kad se istopi, dodajte dve šake svežih cvetova nevena i šaku sušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustite da zapeni prilikom ključanja, pa sklonite sa šporeta. Mešajte oko pet minuta. Poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mestu. Drugi dan, lagano zagrejte i mešajte dok se potpuno ne otopi, pa procedite kroz sterilnu gazu i prelijte u čistu teglicu. Vene masirajte svako veče, odozdo prema gore, odnosno prema srcu.

Za smirenje upale desni

Oko 20 grama suvih cvetova nevena stavite u decilitar alkohola, jačine do 70%, i ostavite da odstoji 10 dana. Zatim procedite i naspite u tamnu bočicu, koja može dobro da se zatvori. Rastvorom možete da premažete kožu koja je upaljena dva do tri puta na dan, odnosno dva do tri puta na dan kapnite na četkicu za zube pa njome masirajte desni.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Protiv opadanja kose

Uzmite 20 grama sitno iseckanog korena podbela, 10 grama suvih cvetova nevena i prelijte litrom ključale vode, pa vratite na šporet da prokuva 10-15 minuta. Zatim dodajte malo tinkture od nevena i procedite. Tim toplim čajem dva puta nedeljno istrljajte kožu glave.

Pogledajte ovaj prilog o zdravstvenom stanju pacijenata u Srbiji i opasnostima koje vrebaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA