NE MORATE DA GLADUJETE: Jedite ovo i sigurno ćete smršati!

Ovih 10 namirnica podstiču sagorevanje masti i smanjuju apetit

  • 1

Svi koji muku muče sa kilogramima, znaju koliko je teško smršati i smanjiti kilažu. Kalorije  nikako ne možemo izgubiti preko noći. Međutim ako svoju ishranu bazirate na pravim namirnicama, one vam mogu pomoći da brže smršate, tako što će postaknuti sagorevanje masti i smanjiti apetit.

Čak i ako nemate problem sa viškom kilograma, u pitanju je izuzetno zdrava hrana, koja vašem organizmu samo može biti od koristi.

Neverovatan način da izgubite kilograme, a da NE VEŽBATE i NE GLADUJETE

Avokado

S visokim udelom zdravih monozasićenih masti, koje neće u telu biti pohranjene kao masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnog tkiva ako se ugljene hidrate u ishrani zameni njime.

Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan sa smanjivanjem oslobađanja insulina jer je višak insulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalog nivoa insulina može značiti i manje masnog tkiva.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Čili papričice

Kapsaicin koji čili papričice sadrže, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osećaj gladi i povećati osećaj sitosti.

Jaja

Naučnici sa Univerziteta Saint Louis u američkoj saveznoj državi Missouri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobijali 2 jaja ističu osećaj sitosti duže tokom dana te jedu manje za ručak, od grupe ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja.

Nutricionisti ističu da se jede celo jaje: žumance obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žumancetu.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Đumbir

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a na sreću sve popularniji i kod nas, đumbir podstiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kiseonika što rezultira većom potrošnjom kalorija te povećava proizvodnju mlečne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih ćelija koje se ispuštaju iz "rezervoara" i koriste za energiju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Grejpfrut

U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovu ishranu, rezultat je bio iznenađujući: nakon 12 nedelja prosečni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji podstiče topljenje uskladištenih masnih ćelija.

Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C te vlakna, prenosi portal net.hr.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / happykanppy, Foter/JP.., Tanjug/AP Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / happykanppy, Foter/JP.., Tanjug/AP

Zeleni čaj

Dok je kofein poznat po svom fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih ćelija: EGCG, fitohemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva.

Prema studiji koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija 4 šoljice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da u osam nedelja izgube 3 kilograma.

Foto-ilustracija: Foter/Nasir Nasrallah Foto-ilustracija: Foter/Nasir Nasrallah

Šipak

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti azotni oksid (NO) u telu. A upravo je NO povezan sa procesima topljenja masnog tkiva!

Spanać

Šolja kuvanog spanaća sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoična kiselinu, zajedno sa u vodi topivim vlaknima koja pomažu smanjenju LDL ( "lošeg") holesterola iz vašeg probavnog trakta.

Foto-ilustracija: [cipher] / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) Foto-ilustracija: [cipher] / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Losos

Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Cele žitarice

Vaše telo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo žitarice (posebno one bogate vlaknima poput zobenih pahuljica i smeđeg pirinča) nego procesuiranu hranu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pogledajte video i saznaćete šta još možete da jedete, a da smršate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA