Moja ćerka ima DVE GODINE i već joj RASTU GRUDI! Deca sve ranije u pubertetu?

Ova majka bila je šokirana kada je shvatila da njena devojčica, koja je tek prohodala, već pokazuje prve znake puberteta

  • 8

Kada je Šarlin Denton iz Velike Britanije primetila da njenoj dvogodišnjoj ćerkici rastu grudi, bila je zapanjena.

 

Zbog BIZARNE BOLESTI Danijel (23) nije imao potrebu da spava sa ženama, a danas je NEZASIT u seksu (FOTO)

- Tek što je proslavila drugi rođendan, primetila sam da su počele da joj se razvijaju grudi. Odmah sam je odvela kod lekara, oni su prvo pokušali da me ubede da je s njom sve u redu. Međutim, njene grudi su postajale sve veće i insistirala sam da urade dodatne testove. Kada mi je specijalista rekao da je ona ušla u prevremeni pubertet, bila sam u šoku! Nisam znala da nešto tako uopšte postoji – ispričala je gospođa Denton za Independent.

 

Nažalost, slučaj ove devojčice nije usamljen. Sve više devojčica, ali i dečaka, u vrlo ranom uzrastu ulazi u period polne zrelosti, koji se manifestuje naglim rastom grudi, pojavom bubuljica, stidnih dlačicam maljama ispod pazuha i menstruacijom, odnosno rastom penisa ili testisa.

 

Gornja starosna granica za dijagnozu prevremenog puberteta je osam godina kada su u pitanju dečaci i devet godina kada se radi o devojčicama.

 

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Nažalost, ne zna se zašto do ovoga dolazi. Otprilike kod 90 odsto devojčica i 50 odsto dečaka koji pate od prevremenog puberteta nije moguće utvrditi zašto je do preranog razvoja došlo. Kod slučajeva kojima se zna uzrok, najčešće je su u pitanju abnormalnosti na mozgu, jajnicima, testisima ili drugim žlezdama, kao i tumorima koji dovode do prevelikog i preranog lučenja polnih hormona.

 

ŠMINKAJU JE I KITE, ALI NE SME DA SPUSTI STOPALA NA ZEMLJU: Svi žele da je hvataju za ruke jer su one NAJČUDNIJE (FOTO)

Gojaznost je takođe povezana sa smanjenjem donje starosne granice ulaska u pubertet, pa se prosečna starost ulaska u pubertet sve više spušta. Nagađa se da je jedan od razloga sve ranijeg puberteta i hrana puna hormona.

 

Prevremeni pubertet stanje je koje izaziva otpuštanje hormona hipofize i delova hipotalamusa i tako podstiče proizvodnju ženskog hormona estrogena i tako prevremenog ulaska u pubertet. Lečenje prevremenog puberteta zavisi od uzroka, a primarni cilj je terapijom uskladiti rast s uzrastom, da bi deca mogla da normalno da rastu i postignu očekivanu visinu.

 

Foto: PIxabay

Foto: PIxabay

Ona je BRADATA ŽENA! Ne samo da je postala manekenka, već je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda

 

Kod stanja kod kojih uzrok nije poznat, terapija obično uključuje mesečne doze lekova kako bi se zaustavio razvoj. Međutim, nemaju sva deca koja se doktorima jave sa jednim od simptoma prevremenog puberteta ozbiljan medicinski problem.

 

Kako kaže endokrinogol Pol Kaplovic s Dječijeg nacionalnog medicinskog centra u Vašingtonu, prerani razvoj grudi ili rast stidnih dlačica mogu biti izolovani slučajevi koji nemaju veze sa stanjem prevremenog puberteta. U svojoj praksi, kaže kako je tek svako deseto dete koje dođe na pregled zbog sumnje u preuranjeni pubertet zaista i pati od tog poremećaja.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    24. septembar 2016 | 13:09

    Isto kao što utiču hormoni iz Kravice, tako utiču i hormoni iz tovnih pilića

  • Milica

    24. septembar 2016 | 13:07

    Izbegavajte mleko Kravica, uzimajte mleko Niško ili Leskovacko, oni ne dodaju hormone

  • Dr Stefan

    24. septembar 2016 | 18:30

    Od Mleka, najbolje je koristiti mleko od privatnih proizvodjača sa sela, a ne preradjeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA