• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

A možda se lek protiv DEPRESIJE krije u vašoj kuhinji?!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poslednje vreme malo, malo pa otkrijemo za šta je sve dobar neki začin. Pogledajte zašto je jedan bukvalno zlato u prahu

  • 0

Možda ne volite indijsku kuhinju ili dosad niste imali priliku da je probate, ali to morate da promenite, posebno kada je reč o kurkumi, začinu koji u njoj dominira. I koji donosi smirenje.

 

ZLATNO MLEKO: Čisti jetru, leči grip, sprečava rak, poboljšava imunitet! (RECEPT) (VIDEO)

 

Napravite sami najmoćniji antibiotik na svetu! (RECEPT)

 

Kurkuma se baš puno koristi u tradicionalnoj indijskoj kuhinji i na glasu je kao moćan antioksidant i antiseptik. Ne tako davno istraživanje utvrdilo je da je sastojak kurkumin iz kurkume čak delotvorniji nego najpoznatiji lek protiv depresije - prozak.

 

Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da ovaj začin kod laboratorijskih miševa povećava serotonin, odnosno hormon sreće, dok su godinu dana kasnije istraživanja utvrdila da kurkuma pomaže mozgu u regulaciji neurotransmitera – komunikacionih sredstava između neurona - koje upravo leči i prozak. Čini se da i kurkuma ima isti učinak.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

 

Pre nego što budemo imali pravi zaključak, potrebno je još mnogo istraživanja. Ipak, rezultati studije iz 2014. stvarno su iznenađujući: 60 pacijenata koji boluju od depresije uzimali su kurkumu umesto prozaka tokom šest nedelja i priznali da su počeli da se osećaju srećnije i poletnije, baš kao da su uzimali prozak.

 

Pre nego što počnete da uzimate kurkumu svakodnevno, konsultujte se sa lekarom, ali svakako možete češće da je koristite kao začin za jela.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti