≫ 

I muškarci mogu da imaju RAK DOJKE!

Rak dojke kod muškaraca je podmukliji nego kod žena jer se obično dijagnostikuje kasno

  • 1

Iako mnogi misle da je rak dojke isključivo bolest žena, i muškarci mogu oboleti od ove vrste kancera. Međutim kod muškaraca se kancer dojke javlja znatno ređe, pa se upravo zbog toga o tome ne govori mnogo, a trebalo bi.

 

1,85 m! Zapamtite ovaj broj!

 

Rak dojke nije samo ženska bolest

 

Iako muškarci nemaju razvijene grudi, imaju malu količinu tkiva dojke. Zato i oni mogu oboleti od raka dojke, i to od istih tipova kao i žene.

 

- Rizik da muškarac dobije rak dojke najveći je u životnoj dobi od 60 do 70 godina - objašnjava prof. dr Momčilo Inić, onkohirurg u Opštoj bolnici Bel Medic.

 

Taj rizik raste kod onih koji su u porodici imali ženskog srodnika obolelog od ove bolesti, koji su bili izloženi zračenju ili imaju uvećane grudi zbog korišćenja određenih lekova, hormonskih preparata ili usled infekcija ili trovanja. Gojaznost, bolesti poput Klinefelterovog sindroma, ciroze jetre, zauški, povrede testisa ili nespušteni testisi takođe povećavaju rizik od raka dojke kod muškaraca.

 

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

Teže se otkriva nego kod žena

 

Rak dojke kod muškaraca je podmukliji nego kod žena jer se obično dijagnostikuje kasno. Muškarci retko sumnjaju na rak dojke kada uoče neku promenu na tom delu tela, pa se tumor može neprimetno brže širi u okolna tkiva.

 

- Simptomi raka dojke kod muškaraca slični su onima kod žena, ali muškarci imaju tendenciju da odlože odlazak kod lekara dok ne dobiju ozbiljnije simptome, kao što je npr. krvarenje iz bradavice. U tom trenutku se rak možda već proširio – kaže prof. dr Momčilo Inić, onkohirurg u Opštoj bolnici Bel Medic.

 

Foto - Ilustracija: Profimedia, Sciencephoto RM

Foto - Ilustracija: Profimedia, Sciencephoto RM

 

A isto leči

 

Isti metode koje se koriste za dijagnostiku raka dojke kod žena koriste se i kod muškaraca: klinički pregled, ultrazvuk dojki, mamografija, magnetna rezonanca i biopsija (ispitivanje uzoraka tkiva dojke pod mikroskopom).

 

I lečenje je isto: operacija, zračenje, hemioterapija, biološka terapija i hormonska terapija.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

- Glavna razlika u lečenju je što muškarci sa rakom dojke reaguju mnogo bolje na hormonsku terapiju nego žene. Oko 90% muškaraca ima pozitivne receptore za sterilne hormone, što znači da hormonska terapija kod većine može da bude efikasna u lečenju raka – kaže naš sagovornik.

 

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA