≫ 

PIVOPIJE: Imamo za vas jednu dobru i jednu baš lošu vest

Ljudi u svetu dnevno popiju jedno more piva, pa kao u i svim drugim morima i u pivskom ima i delfina i ajkula. Na koga ćete naleteti, zavisi od sreće i stanja vašeg organizma

  • 2

Nedavno su urađene dve studije koje imaju nova saznanja kako pivo utiče na zdravlje. Jedna kaže da ispijanje samo pola litra piva dnevno povećava rizik od razvoja raka prostate, koji je najčešći karcinom kod muškaraca, za više od pet puta, dok je druga studija pak otkrila da ista količina piva dnevno smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Ako hoćete da smuvate pivopiju, nabacite osmeh

Sirup od PIVA leči KAŠALJ za 1 DAN! Sve što vam treba da ga napravite je samo još ovaj sastojak (RECEPT)

Kao i u vezi sa mnogim namirnicama, evo nam sada oprečnih informacija i o pivu. Najvažnije je da se ne prepadnete, a evo šta je posredi.

Jedna studija otkriva je da ispijanje samo pola litra piva dnevno podiže rizik od razvoja raka prostate za 23 odsto, piše Daily Mail, a naučnici upozoravaju da, kada je reč o raku, nema sigurnog praga za alkoholna pića. Do sada se mislilo da samo teško opijanje povećava rizik od obolevanja, ali ta zabluda se temeljila na nepotpunim studijama koje su ljudima pružale lažni osećaj sigurnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zapravo, čak i manje od pola litre piva nedeljno povećava verovatnoću za razvoj raka, što je veliki zdravstveni problem. Samo u Velikoj Britaniji 47.000 muškaraca godišnje dobije dijagnozu ove bolesti, a njih 11.000 umre od njenih posledica. Istraživanje će verovatno najviše uzbuniti mušakrce koji smatraju da umereno piju i da zato nisu u opasnosti.

- Uzročni procesi pokreću se kad god pijete, a što se tiče količine, nema sigurne granice. Rizik je godinama bio potcenjen jer su mnoge ranije studije bivše zavisnike od alkohola stavljale u istu kategoriju kao one koji nikada nisu okusili ni kap alkohola - kaže vođa istraživanja Tim Stokvel.

Način na koji alkohol podstiče rast tumora u prostati nije još potpuno objašnjen, ali alkoholna pića sadrže kancerogene materije, uključujući acetaldehid, koji se od milošte naziva hemikalijom za mamurluk - on nastaje kad jetra obradi alkohol, a može da ošteti ćelijsku DNK.

Alkohol je povezan s nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog creva i dojke.

PIVO U PRAHU: Pronalazak koji je oduševio i muškarce i žene (FOTO)

Ilustracija: Profimedia Ilustracija: Profimedia

Druga studija ima drugi zaključak

Za razliku dramatičnih zaključaka prethodne studije, u drugoj studiji otkriveno je da redovno uzimanje alkohola čuva nivo dobrog holesterola (HDL) i tako drastično smanjuje rizik od moždanog udara. Jedno veliko pivo na dan drastično smanjuje rizik od moždanog udara u poznim godinama, tvrdi studija.

Studija koja se šest godina pratila 80.000 odraslih osoba otkrila je da su oni koji su pili umerene količine alkohola dnevno imali znatno veću kontrolu nivoa holesterola u poređenju s onima koji ne piju uopšte. Zato je pivo, tvrdi studija, nabolje piće i za zdravlje srca.

Ipak, samo kod onih koji su dnevno piju vrlo male količine (manje od 0,5 za muškarce, a manje od 0,4 za žene) uočeno je sporo opadanje nivoa HDL-a.

Zajednički imenilac obe studije jeste sugestija da slobodno uživate u pivu, ali da nađete pravu meru.

Proverite da li je stvarno moguće stući pivo za manje od 3 sekunde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA