Koliko je golicanje zaista opasno i da li stvarno može da se umre od njega?

Do sada ste verovatno razmišljali samo o tome koliko ste i gde škakljivi, ali sada ćete se zapitati da li ćete ovo uopšte preživeti

  • 0

Primetili ste da neki ljudi ne vole da se golicaju, ali sigurno niste mislili da se boje da će umreti - ili od smeha ili od straha. Da, pravog pravcatog straha.

 

Ako se pitate zašto ne možemo sami sebe da ZAGOLICAMO, evo odgovora!

 

Sigurno ste bar jednom pokušali da oraspoložite blisku osobu tako što ste je iznenada zagolicali. Ipak, ova metoda nije uvek prijatna.

 

Ovo su zanimljive činjenice o golicanju, koje će vam napokon otkriti da li je ono dobroo ili loše za vaše zdravlje i raspoloženje.

 

Zašto ste golicljivi?

 

To se dešava jer su nervni završeci na koži stimulisani dodirom. Tada živci šalju dva signala prema mozgu: jedan koji aktivira centre za dodir i drugi za emocije.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Kombinacija ova dva impulsa stvara simpatičan osećaj golicljivosti koja vas primorava da se smejete. Naučnici ovo smatraju vrstom povezivanja, ali i opuštanja, koje zbližava osobe i popravlja raspoloženje. Nivo golicljivosti zavisi od toga koliko je vaš nervni sistem osetljiv na dodir i druge spoljne nadražaje.

 

Vrste golicanja

 

"Knismesis" je lagano golicanje nežnim dodirom kože koje često donosi osećaj svraba, piše portal Zadovoljna.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

"Gargalesis" je grublje golicanje prstima, koje izaziva histeričan smeh i migoljenje.

 

Najgolicljivija mesta na telu

 

Stopala se smatraju najgolicljivijim mestom na telu, a na njih reaguje većina odraslih i dece. Upravo se na stopalima nalazi najveći broj nervnih završetaka.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Pazuh je takođe osetljivo mesto, jer se ispod ruke nalaze brojne vene i arterije i nervni receptori, koji reaguju i na najnježniji dodir.

 

Vrat i stomak su i najosetljivija i najmanje zaštićena mesta na telu. Ova mesta najviše izazivaju smeh.

 

Golicanje odraslih

 

Iako je smeh prva i jedina reakcija dece na golicanje, kod čak 36 odsto odraslih osoba ono može da izazove iritaciju, nelagodnost, pa i ljutnju, pa u tim slučajevima treba da budete oprezni.

 

Razlog za to je što je nadraživanje nerava, zvano golicanje, povezano s pokoravanjem, ali i gubitkom kontrole. Stručnjaci objašnjavaju da većina odraslih osoba na golicanje reaguju smehom jedino ako su dobro raspoloženi ili pak zaljubljeni, odnosno ako ih golica osoba s kojom su vrlo bliski.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Da li je golicanje opasno za decu?

 

Iako su vas od malena upozoravali da golicanje nije dobro za decu, naučnici se ne slažu sa tom teorijom. Naime, smatra se da je golicanje novorođenčeta prvi kontakt na koji beba reaguje osmehom i kikotanjem, pa je to jedan od načina preverbalnim komunikacije.

 

Golicanje omogućava detetu da u najranijem životnom dobu prepozna razliku između sebe i druge osobe, pa se to smatra jednom vrstom povezivanja roditelja i deteta.

 

Foto: dolanh via Foter.com / CC BY-NC-SA

Foto: dolanh via Foter.com / CC BY-NC-SA

 

Umereno golicanje je vrsta dodira koji u telu izaziva lučenje oksitocina i dopamina, hormona sreće koji izazivaju smeh, a koji detetu omogućava da se poveže sa članovima porodice i da prema njima izgradi određenu vrstu poverenja.

 

Isto tako, golicanje je jedna od prvih vrsta komunikacije između dece, kojom oni izražavaju međusobnu dominaciju, ali i rešavaju razmirice.

 

Pogledajte koje sve frustracije nosimo iz detinjstva.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA