SJAJAN IZUM: Ovaj flaster požuti kada se javi infekcija

Iako se ovaj flaster neće kod nas tako skoro pojaviti, važno je da postoji, pa kad stigne, biće nam koristan

  • 1

Nedavno se pojavo nov pametni flaster koji požuti ukoliko se na rani pojavi infekcija. Ovaj flaster daje rano upozorenje o pojavi bakterija koje mogu da dovedu do sepse, ali naučnici veruju da će njegov benfit biti i sprečavanje preterane upotrebe antibiotika.

Zaboravite pilule, stiže FLASTER ZA EREKCIJU!

Zalepite komad belog luka flasterom na kožu. Rezultat će biti neverovatan

Ovaj flaster smislili su britanski naučnici sa ciljem da dobiju rano upozorenje ukoliko se na ranama od opekotina ili drugim ranama na koži razvija infekcija ili septički preliv. A njihovim sprečavanjem ne samo da se spasavaju pacijenti, već se štedi i novac jer se rane ne tretiraju antibioticima ukoliko to nije potrebno i na koje bakterije mogu postati rezistentne.

PrintSkrin: YouTube/Channel AMERICAN PrintSkrin: YouTube/Channel AMERICAN

Flaster zapravo sadrži nanokapsule sa fluorescentnom bojom. Kada one dođu u kontakt sa opasnim bakterijama, kapsule pucaju i razliva se boja, dok u kontaktu sa bezopasnim bakterijama na koži ostaju cele.

Otkrivanje infekcija inače može potrajati i do 48 sati, a uključuje i bolno uklanjanje zavoja i flastera, koji na koži mogu napraviti i ožiljke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leprechaun

    30. novembar 2016 | 15:41

    Znači kad pozuti to je znak da ceš na operaciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA