Na srednjem prstu desne ruke izašle su mu - BELE FLEKE! Evo koliko je to opasno

Pogledajte čoveka u ruke, i znaćete kaku mu ide u životu. A taj čovek bi trebalo da se zagleda u svoje nokte, oni će mu reći ponešto o zdravlju

  • 5

Verovatno ste u nekom periodu života primetili neke bele linije ili fleke na svojim noktima. Ukoliko ste hipohondrični, možda ste odmah i otrčali do lekara, koji vam je to verovatno objasnio nedostatkom cinka ili kalcijuma u organizmu.

Ako nemate polumesece na noktima, trk kod lekara!

Ako OVO primetite na noktu, hitno idite kod lekara! (FOTO)

U narodu postoji uvreženo mišljenje da je glavni uzrok nastanka belih mrlja na noktima (leukonihija) manjak kalcijuma, mikronutrijenta cinka ili pojedinih vitamina, a da se problem rešava uvođenjem multivitaminskih preparata u ishranu. Ali ispostavilo se da je to zapravo mit.

Nemačka doktorka Ulrike Junijus-Valker s nemačkog Instituta za opštu medicinu u Hanoveru objasnila je da se naši nokti sastoje od čak 200 različitih slojeva, od kojih samo dva odsto u sebi uopšte sadrže kalcijum.

- Kada sloj nekog tkiva sadrži svega dva odsto kalcijuma, a suočeno je s nedostatkom ovog minerala, nemoguće je da dođe do ozbiljnijih defekata – tvrdi doktorka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona smatra da su bele tračice, flekice ili tačkice na noktima najčešće posledica depigmentacije, do čega dolazi prilikom sitnih povreda i oštećenja u nekom od slojeva ispod nokatne ploče i tada se u tom području stvore vazdušni džepići.

Doduše, ponekad nedostatak kalcijuma može da bude uzročnik diskoloracije, ali to je zaista retko i ne može da predstavlja dokaz da je manjak ovog minerala uzročnik beličastih fleka. Naročito ako se zna da tek manji broj pacijenata koji pate od nedostatka kalcijuma u ogranizmu imaju ovakvih simptoma na noktima.

Printskrin: YouTube/SciShow Printskrin: YouTube/SciShow

Ipak, ako ovo stanje potraje duže od nedelju dana - a ne grickate nokte niti ih esktremno izlažete gelovima, lakovima i ostalim sredstvima za negu - obavezno se javite lekaru jer uporne prugice na noktima mogu da ukazuju na vrlo ozbiljne probleme s jetrom, kao što su ciroza, trovanje teškim metalima poput arsena i olova, ali i na simptome nezalečene bakterijske ili virusne infekcije.

Dakle, bele fleke na noktima ne predstavljaju nužno opasnost, preporučuje se da posetite lekara, ali ne treba odmah da paničite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. decembar 2016 | 21:20

    Ne plašite ljude sa glupostima. Imao sam u mladosti godinama i nestalo samo od sebe. Kakvi doktori..

  • Maratonac

    2. decembar 2016 | 15:42

    Kad to izadje na noktima treba da se .........ne radi nista.

  • Milan

    2. decembar 2016 | 16:26

    Ovaj na poslednjoj slici bi mogao da posece nokte malo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA