• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite česnicu po starinskom receptu, bez kvasca i jaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih dana sve domaćice pripremaju materijal za česnicu, jedno od navažnijih obležja Božića, u nadi da će običaji vezani za nju njenim najmilijima doneti zdravu, srećnu i berićetnu godinu

  • 0

Najvažnija obeležja najvećeg hrišćanskog praznika Božića i božićne trpeze jesu pečenica i česnica, koju domaćica mesi u božićno jutro pre izlaska sunca. Najčešće se sprema od belog brašna s nenačetom vodom, vodom sa izvora ili iz bunara, i mašću, bez kvasca. Zatim razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju. Na sebi ima čistu odeću, a negde nosi najsvečaniju košulju ukrašenu zlatnim nitima.

Svaka prava srpska domaćica danas mora da zamesi česnicu

(VIDEO) Evo kako da jednostavno i brzo ispečete BOŽIĆNU ČESNICU!

Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora, od kukuruznog brašna, što je zaostatak starih običaja iz seoskih kuća koje nisu imale belo brašno, već su koristili kukuruzno.

Ona je najvažniji božićni kolač, mesi se u čast Isusa Hrista i simboliše njegovu povojnicu. Srebrni ili zlatni novčić simbol je zlata kojim je Božje novorođenče darivano. Česnica se ne seče, već se lomi rukama, a član porodice koji nađe novčić u svom parčetu imaće svakojakog berićeta.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Ovoga puta, predstavljamo vam kako se mesi božićna česnica po starim običajima i od belog brašna.

Potrebno je:

- 1 kg brašna, - komad masti, - so, - mlaka voda

Ukoliko pravite slatku varijantu, pripremite još: - malo šećera, - malo oraha, tucanih ili mlevenih, - malo suvog grožđa

U česnicu se ne stavlja kvasac. Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se komad masti, natre se brašnom, posoli se i nalije mlakom vodom, pa se zamesi testo da nije ni suviše mekano, a ni suviše tvrdo.

Testo se dobro izmesi, podeli u tri jufke i opet dugo mesi, dok ne počnu po testu izbijati mehurići. Onda se pokrije i ostavi da se malo odmori. Onda se jedna jufka razvlači u koru preko zastrtog stola, zatim se odozgo poprska mašću i ostavi još malo da postoji. Onda se testo presavije prema veličini tepsije i stavi u nju.

Onaj ko pravi slatku česnicu posipa je tucanim ili mlevenim orasima, šećerom i suvim grožđem, pa stavi drugu razvučenu koru poprskanu mašću i ponovi postupak kao sa prvom korom i filom.

Između druge i treće kore stavi se novčić, srebrnjak ili zlatnik - simbolizuje novac u kući, zrno žita ili pasulja ili kukuruza - simbolizuje rod i plodnost, dren ili glog - predstavlja zdravlje, čen belog luka - čuva od uroka, jezgro oraha - simbolizuje bogatstvo.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

Pečena česnica premaže se medom, iznese na sto, pa se, po starinskom običaju, ne seče nožem, već se lomi rukom. Ako novčić nađe neko od ukućana, predaje ga domaćinu kuće, koji ga uzima i čuva u okviru od ikone.

Hristos se rodi! Neka vaš dom bude okićen osmesima, zdravljem i uspehom, a vaša duša zadovoljstvom dostojanstva i poštovanja.

Evo još jednog recepta za božićnu česnicu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti