Tajna lepote, vitkosti i mladolikosti Francuskinja: Oduševiće vas koliko je jednostavno biti šik

Francuskinje definitivno imaju ono "nešto" kada je reč o lepoti i stilu. One su šik čak i u pidžami, pa i kad pređu 50, a do toga stižu toliko jednostavno da ćete morati da poslušate bar jedan njihov savet

  • 3

Katrin Denev, Žilijet Binoš, Sofi Marso, Izabel Iper, Marion Korijar, Vanesa Paradi... Da li i vi imate utisak da su pomenute žene čak i s godinama nekako mlade? Da li ste se ikada zapitali zašto i kako Francuskinje "ne stare"?

Francuskinje lude za momcima koji mirišu na beli luk

ZIMSKO MODIRANJE: 10 različitih stilova uz pomoć jednog jedinog šala (VIDEO)

I ne, to nije samo utisak - medicinski je dokazano da Francuskinje žive dve godine duže od žena u Britaniji. A tajnu lepote i mladolikosti ovih žena otkriva jedan od najboljih francuskih lekara, hirurg Mišel Cimes (59).

On je u svojoj knjizi sakupio jednostavne savete koji svakoj ženi mogu pomoći da živi duže, ali i da dugo ostanu mlade, lepe i šik. Ti saveti bazirani su na njegovom dugogodišnjem iskustvu i poslednjim medicinskim istraživanjima.

Sledite ove savete i probajte da sa godinama nosite na galski način.

Kupite kvalitetne naočare za sunce

Sigurno imate jedan dobar par naočara. Ali da li su to prave naočare za vas? Sa godinama raste rizik od problema sa vidom, poput katarakte ili starosne degeneracije makule, posebno ukoliko ne štitimo oči od sunca. Savet je da, kada kupujte naočare za sunce - ne štedite! I ne mislite da su naočare samo za leto, sneg i zimsko sunce mogu takođe oštetiti vid.

Kada birate naočare, morate voditi računa o tome da vam je ram u ravni obrva kako bi vam pružio što bolju zaštitu, a da su stakla kvalitetna sa optimalnom UV zaštitom.

Pijte kao somelije 

Naučite da uživate u alkoholu a da mu ne budete rob. Pijte kao francuski somelije ili konobar - oni vole vino i znaju da ga piju. Odvojte vreme da uživate u čaši vina: naka zadovoljstvo potraje, uzmite gutljaj i držite ga u ustima dovoljno dugo da osetite njegov ukus. Ako polako praznite čašu i vaš krvni pritisak raste mnogo sporije. Plus, ako vam neko ponudi više, lakše ćete ga odbiti ukoliko vam čaša nije prazna.

Ako pijete svakodnevno, pokušajte da ne okusite alkohol dva-tri dana nedeljno. Vaše telo biće vam zahvalno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Održavajte frižider

Možete li da zamislite život bez frižidera? Naravno da ne možete. Frižider je sastavni deo nameštaja i zadužen je za našu vitalnost.

A koliko iskreno vodite računa o njemu, toliko indirektno vodite računa i osebi. Jer sve ono što se nalazi u frižideru pre ili kasnije završiće u vašem telu. Na primer bakterije koje izazivaju razna oboljenja. Iako mislite da mikroorganizmi ne mogu da prežive na niskim temperaturama, varate se.

Zbog toga biste morali detaljno da čistite frižider dva puta mesečno - najmanje! Naravno, savet je da ne koristite kućnu hemiju već samo sunđer i prirodna sredstva poput sirćeta kojim ste natopili sunđer.

Jedite beli luk

Najvažniji sastojak francuske kuhinje je beli luk! Oni ga dodaju i hladnim i toplim jelima, supama i pastama. Ovaj prirodni antibiotik i antioksidant zaslužan je za borbu sa mnogim nepoželjnim stanovnicima čovekovog tela, od bakterija do slobodnih radikala, a uz to, naravno, i za prevenciju starenja.

Ukoliko mislite da nema prijatan miris, Francuskinje će se oko toga sa vama složiti, ali da bi ukonile neprijatan zadah neće posegnuti za pastom već za peršunom, zrnima kafe ili pepremint bombonama. A još efektinije je da naterate sve ljude oko sbe da jedu beli luk.

Foto: Tanjug/AP/Lionel Cironneau Foto: Tanjug/AP/Lionel Cironneau

Negujte dekolte

Francuskinje znaju da je deo tela koji fascinira ljude zapravo - dekolte. Ova regija je puna lojnih žlezda veoma je delikatna i krhka, zbog čega je i podložna preranom starenju.

Zato bi trebalo odvojiti vreme za ritual koji, kako kažu Francuskinje, kao valcer ima tri koraka. 1. Hidrirajte ga svakoga dana - pet minuta masirajte dekolte hidratantnom kremom pokretima odzdo nagore - tako stimulišete proizvodnju kolagena, koji kožu štiti od istezanja. 2. Radite piling nežnim preparatima sa žitaricama ili bez njih. Površinski sloj kože je u ovoj regiji veoma osetljiv. 3. Nanosite zaštitinu kremu za sunce.

Savet plus: Parfem radije nanesite na odeću nego na kožu vrata, zato što će je alkohol iz parfema dodatno isušiti.

Večerajte sa stilom

A to znači - nikako ispred TV-a. Iz zdravstvenih i estetskih razloga večeru morate da shvatite ozbiljno. Kada večeraju pred televizorom, ljudi manje žvaću i brže jedu. I to automatski. A potrebno je oko 20 minuta da stomak informiše mozak da je pun. I eto novih kilograma.

Budite kao Francuskinje, tretirajte ovaj obrok kao ritual. I večerajte uvek za stolom, bez izuzetka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vežbajte kao Francuskinje

Da biste imali jake kosti i prevenirali osteoporozu, skeletnu slabost izazvanu gubitkom koštane mase, vežbajte u vodi. Akvabik, hidrospining... kako god da se zove program, vežbanje u vodi je najsigurniji vid vežbanja. Kada npr. skačete ili vozite bicikl u bazenu, srce vam sporije kuca nego izvan njega, pa možete da vežbate jače. U vodi se osećate lakšim, a vaši mišići pružaju otpor i vodi.

Vežbanje u vodi ne opterećuje zglobove, a usput imate i masažu. Sve više Francuskinja svih dobi ide na neku rekreaciju u vodi - zato što je dobra i za leđa, srce i balans.

Nabavite savršen jastuk

Mišiće, tetive i nervi jesu meka tkiva koja su stalno uposlena, pa je nahvažnije da ih zaštitimo kako bi dobro ostarila. Zato morate da slušate svoje telo i svoje okruženje.

Na primer, kada ste poslednji put promenili jastuk? Ukoliko vas muče bolovi u vratu, što ne mora da ima veze sa godinama, morate spavati na kvalitetnom jastuku, a nikako na dotrajalom.

Nabavite jastuk koji ogovara navikama koje imate dok spavate. Ako spavate na boku, birajte deblji jastuk. Ukoliko spavate na leđima, onda vam treba čvrst jastuk. Ako spvate na stomaku, birajte tanak, fleksibilan jastuk da bi vam telo bilo u ravni s kičmom. Ako loše spavate, onda posegnite za feng-šuijem. Francuzi se za razliku od Britanaca ne rugaju ovoj drevnoj kineskoj veštini.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Slegnite ramenima i nastavite dalje

Da li često krivite sebe? Žalite zbog nečega što ste uradili ili se uveravate da ste nešto uradili pogrešno? Pravi ste kandidat za savet koji će vam pomoći da prestanete da osećate krivicu zato što ne radite na tome da postignete sve.

Upamtite sledeći paket koji bi vam u lice sasula jedna Francuskinja: niko nije svršen, svet nije crno-beli, gledajte na svet očima deteta, ne tražite savršenstvo, slušajte svoje želje i - već jednom počnite da živite!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nale

    21. januar 2017 | 14:11

    Gluposti

  • plavi safir

    21. januar 2017 | 21:56

    Zivim na granici sa Francuskom i na zalost ne mogu da potvrdim da su im zene lepe a ni nesto negovane. Nabudzeno sve to oko njih. Mozda u Parizu ali ne generelno u Francuskoj

  • BASA

    21. januar 2017 | 19:33

    Hvala na savetu ! Ovu knjigu treba prevesti sto pre !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA