Bizaran medicinski fenomen: Kako je moguće da blizanci imaju različite očeve?

Blizanci koji nisu potpuni srodnici su baš redak fenomen, a evo kako do njega može da dođe

  • 5

Upoznati smo sa tim da postoji gomila medicinskih fenomena, ali ovaj je baš specifičan, jer utiče na formiranje složene porodične situacije. Da, naučnici su dokazali da je rađanje blizanaca od različitih očeva fenomen u porastu.

I LEKARI U ČUDU: Ove dve bliznakinje imaju posebnu vezu, ali to što im se desilo, niko nije mogao ni da zamisli (VIDEO)

Blizanci od različitih očeva nastaju začećem koje se stručno naziva heteroparentalna superfekundacija, piše Independent.

Ovo može da se dogodi samo ako je majka imala seksualne odnose sa dva partnera u vrlo kratkom vremenskom intervalu, pa su u njenoj utrobi jedna za drugom dve jajne ćelije osemenjene različitim spermatozoidima, te su nastala dva sasvim različita zigota.

Kako su šanse čak i za regularnu oplodnju prilikom jednog seksualnog odnosa male, onda je jasno zašto je ovakva situacija retka, odnosno zašto je gotovo nemoguće da dođe do dve oplodnje zaredom.

Printskrin: YouTube/ GabeandJesss Printskrin: YouTube/ GabeandJesss

BEBA ROĐENA U AMNIONSKOJ KESI: Redak fenomen koji se dešava jednom u 80.000 slučajeva (VIDEO)

Neobični fenomen superfekundacije je statistički toliko redak da ga i akušeri jedva poznaju, a i ako znaju, sumnjaju u njega. Do sada je zabeleženo tek desetak takvih slučajeva u svetu, ali se sumnja da ih ima mnogo više.

Zapravo i nije moguće utvrditi tačan broj ovakvih slučajeva, jer se povećao broj dvojajčanih blizanaca. Samo u Velikoj Britanijii SAD-u jedna od sto blizanačkih trudnoća je ovog tipa.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dakle, da bi se ustanovila heteroparentalna superfekundacija, mora da dođe do sumnje muškarca u očinstvo vezano za oba deteta. Tada se potražnjom DNK testa utvrđuje da li je jedan muškarac otac obe bebe ili se radi o oplodnji različiti muškim genetskim materijalima.

Istraživači su otkrili da bi u SAD-u ovaj fenomen mogao da bude prisutan u čak 1 od 400 slučajeva. Druga studija je obelodanila da je učestalost ovakvih blizanaca 2,4 procenta od ukupno urađenih DNK tesova na očinstvo.

Pogledajte šta nažalost nije fenomen ni u svetu, ni u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    25. januar 2017 | 16:33

    Da , cudno da opet nisu okrivili muskarce za prevaru (preljubu). Slucaj jedne crnkinje koja je rodila jedno crno a drugo belo dete (bebe blizance), je uzdrmalo svet, ne samo zato sto je prevarila svoga muza za samo najvise jedan sat , nego sto je to u ptanju belac. Za koliko slucajeva se ni nezna da deca nisu od istog oca , jer se smatralo da je ne moguce , i da je to samo muska ljubomora i nastranost. I dan-danas je to tabu tema . Ako ," ne daj Boze" otac posumnja u odanost (vernost) svoje zene , odmah se trazi razvod braka , sto sudije (zene) takodje odmah prihvataju , zdravo za gotovo , osidjujuci muskarce za bolesnu ljubomoru i da su opasni za suprugu i decu. Na zalost , ogromne sume za izdrzavanje se odmah zakonom "odredjuju ocu" , i ako zena ima pravo da odbije analize ADN-a. To je ravnopravnost danasnjice.

  • momazver

    26. januar 2017 | 13:58

    *Mama zašto sam ja crn,a moj bata beo?* -*Ćuti s8n kakva je žurka bila,neko je od vas mogao i da laje!*

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA