Peškiri su leglo bakterija, gljivica, slina, mrtve kože... Evo koliko često treba da ih menjate

Svaki član domaćinstva u kupatilu treba da ima svoj set peškira

  • 1

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz WC šolje, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihovog menjanja i pranja.

POJMA NISTE IMALI, ali ovaj kožni detalj na vašem rancu ima genijalnu svrhu

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su sa vašeg tela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi.

Dakle, koliko često treba menjati peškire?

- To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koji uspeju u potpunosti da se osuše, na primer na radijatoru, ne treba ih menjati više od triput nedeljno - rekao je za "Teh Insajder" patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorškog Univerziteta medicine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati - kaže Tierno.

On objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko telo pruža pritom odlične uslove za razvoj mikroba.

Posebne peškire za lice treba menjati jednako često kao peškire za telo, a to znači triput pre ponovnog pranja, jer mogu sadržati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama. Posebnu pažnju treba posvetiti pranju peškira ukoliko neko u kući ima prehladu ili grip.

Tokom pranja u mašini za veš treba odabrati program s najvećom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podseća i na to da se podrazumeva da svaki član domaćinstva u kupatilu treba da ima svoj set peškira - za ruke, telo i lice, kao i na to da dve ili više osoba nikako ne smeju da dele isti peškir.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    29. januar 2017 | 05:47

    Ja menjam svaki dan moj peskir i svaki dan menjam robu tako da za ovo mene ne važi nismo svi glibavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA