≫ 

Ovaj detalj na flaši vina vam je sigurno promakao - a niste ni svesni koliko je važan

Udubljenje na dnu flaše vina ima brojna objašnjenja, a sva su tu kako biste više uživali u vinu

  • 3

Iako mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo, udubljenje na dnu flaše vina ima više od jedne svrhe, a sve one su tu kako bismo mi više uživali u ovom napitku.

Mesto na kom imate mladež otkriva kakav vas život očekuje

Da li ste primetili ovaj detalj na vašoj hemijskoj olovci? E, pa on može da vam spasi život!

Evo čemu sve služi udubljenje na dnu flaše:

1. Ugao pod kojim je udubljenje dozvoljava sedimentu u vinu da se slegne u uzak prostor oko baze kako se ne bi ponovo vratio u vino dok ga sipamo u čašu.

2. Udubljenje na dnu flaše nam takođe olakšava da držimo flašu dok sipamo vino u čašu jednom rukom jer možemo da palac stavimo u njega i dodatno je stegnemo sa preostala četiri prsta.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

3. Udubljenje stvara dodatnu stabilnost kada je flaša u pitanju. Istorijski gledano, kada su flaše sa ravnim dnom pravljenje duvanjem stakla, ponekada bi se na dnu stvorio deformitet i zbog toga ona nije mogla da stoji na stolu. Zahvaljujući ovom udubljenju, flaše vina sada imaju stabilnu bazu na kojoj stoje, a svaki deformitet je gurnut ka njenoj unutrašnjosti i skriven od naših radoznalih pogleda.

4. Udubljenje takođe daje dodatnu čvrstinu većim bocama, posebno onima u kojima je šampanjac koji flašu drži pod pritiskom. Deblja osnova flaše sa većim površinom koja prima pritisak vina stara se da boca ne pukne.

5. Udubljenje na dnu flaši daje i dodatnu sofisticiranost i estetsku zaobljenost koja čini da ona izgleda skuplje i elegantnije kada se nađe na stolu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Bombarder

    16. februar 2017 | 12:18

    Boze sto su nam ovi novinari pametni. To majka vise ne radja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA