ZDRAVO SUNČANJE: Noćni provod na moru najbolja je prevencija raka

Pozitivni efekat izlaganja UV zracima je stvaranje aktivnog oblika vitamina D, koji je neophodan za normalnu izgradnju koštanog sistema. Otud i ona naša poslovica “Ko se sunca krije ..”, sa kojom su nas slali na plažu i more. Međutim, specijalista estetske hirurgije Igor Maljković upozorava da se ipak moramo čuvati

  • 0

Indeks ultraljubičastog zračenja rastao je godinama zbog širenja ozonske rupe i današnje sunce je mnogo jače nego pre 50 godina, a bitna karakteristika UV zračenja jeste akumulacija štetnih efekata u koži. Što ranije u životu počnemo da se izlažemo UV zračenju, veća je verovatnoća za pojavu tumora kože, a sunčanje i boravak u solarijumu ubrzavaju njeno starenje.

Melanom je u doba kada sam studirao bio samo još jedan od tumora o kojima smo učili. Danas je to nezaobilazna tema svakog leta, jer se broj novih slučajeva stalno povećava. Ranije se pričalo o opasnosti od povrede mladeža, ali ja ne pamtim kada je neko došao sa povređenim nevusom, a kasnije dobio melanoma. Ipak, u anamnezi se svaki pacijent sa melanomom seti da je u detinjstvu mnogo puta "izgoreo" na suncu.

Kako se vrši prevencija melanoma? Za početak, potrebno je da , barem dok ste na moru, što više idete u noćni život, a izbegavate plažu od 10 do 16 časova. Ovo naročito važi za tinejdžere i mlade. Savetujem istima da ovaj tekst pokažu roditeljima i time produže večernje izlaske.

Decu do prve godine života uopšte ne bi trebalo izlagati suncu, a mladi koji do puberteta izgore, imaju tri do četiri puta veću šansu da kasnije dobiju rak kože. Obavezno je korišćenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom, bar 30, a za decu uvek 50. Deci treba stavljati šeširiće i mazati ih od "glave do pete".

Ista stvar važi i kod boravka na planini, jer je i tamo velika doza UV zraka. Na letovanju suncu se treba izlagati postepeno, prvo nekoliko minuta, zatim, kada se koža privikne, produžavajte boravak, ali uvek koristeći zaštitne kreme. Nije potrebno lepiti flastere na mladeže, kreme su sasvim dovoljne, flasteri ne izgledaju lepo na plaži, a lepak iz njih iritira kožu. Suncobrani su neophodni, a preporuka je da se koriste oni od debljeg materijala.

I, nikad, NIKAD u pripremi za sunčanje ne treba koristiti solarijum! Samo 15 minuta provedenih pod lampama štetnije je po organizam nego ceo dan proveden u prirodi, na suncu.

Za kraj, reći ću samo da je melanom relativno čest i kod mladih, te da ne reaguje ni na kakve lekove i zračenje, već se leči hirurški. U tom lečenju estetika je sekundarna stvar.

Dr Igor Maljković, specijalista estetske hirurgije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA