Da li je dojenje ZAISTA presudno za razvoj i ponašanje deteta?

Za bebu nema bolje hrane od majčinog mleka, to jeste činjenica. A da li je ono presudno za celokupan psihofizički razvoj deteta?

  • 10

Poznato je da je dojenje značajno za novorođenčad, ali nova studija je pokazala da dojenje nema dugoročni uticaj na decu, posebno kada je reč o kognitivnom razvoju i ponašanju.

Dojim svoju decu jer sam LENJA! Umrećete od smeha kad budete pročitali iskrenu ispovest ove majke (FOTO)

Nju je mama DOJILA do pete godine života! Ali, da li je to zdravo?

Studija objavljena u časopisu Pediatrics pratila je 7.478 dece rođene u terminu od devetog meseca života. Procena je izvršena kada su deca napunila tri, a zatim pet godina.

Kako bi izvršili procenu kognitivnih sposobnosti i ponašanja, istraživači su zamolili roditelje trogodišnjaka da ispune upitnike o vokabularu dece i sposobnosti rešavanja problema.

Dve godine kasnije ponovljena su ista pitanja.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zaključeno je da su deca koja su dojena šest ili više meseci manje hiperkativna i imaju bolje veštine u rešavanju problema u dobi od tri godine, ali razlike između njih i dece koja nisu dojena ili su dojena kraće bile su zanemarljive u dobi od pet godina.

Ranije studije su pokazale da su zanemarljive i razlike u društveno-ekonomskim faktorima, kao što su obrazovanje i prihodi.

Stručnjaci ističu da je činjenica da deca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje da li je na njih uticalo mleko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koala

    31. mart 2017 | 18:50

    Uopste niste u pravu svako dete je prica za sebe nije bitno da li je dojeno ili nije,ne potcenjujte dojenu decu sva deca su pametna i na svoj nacin jedinstvena.

  • Tara

    1. april 2017 | 11:43

    Dosta bre više sa tim dojenjem. Ok.jeste prirodni i najbolji način ishrane u prvim mesecima života i tu je tačka. Ispade bre da su dojena dece nedljudi, inteligentniji, sposobniji, bolji u svakom pogledu od ne dojene dece... E to nema veze s mozgom i nemojte gnjavite više s dojenjem.

  • Panda majstor

    31. mart 2017 | 16:17

    Mislim da je presudno. Moja deca nisu dojena i svi završili fakultete pre roka! Ona dojena do druge godine neznaju ni da se umiju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA