ŠEĆER može da bude SMRTONOSAN za ljude sa ovim zdravstvenim problemom - a nije dijabetes

Ako patite od ovog zdravstvenog problema, nikako ne biste smeli da jedete šećer

  • 0

Jedna od 2.000 osoba na svetu pati od dugog QT sindroma koji može da dovede prestanka rada srca. Za ove ljude, previše šećera može biti veoma opasno po zdravlje.

Ako ne osećate MIRISE - vaše zdravlje je u velikoj opasnosti

4 situacije u kojima nikako ne biste smeli da pijete vodu jer je opasno

U pitanju je nasledno srčano stanje koje se manifestuje kroz neregularne otkucaje srca. Ove epizode mogu da dovedu do nesvestice i iznenadne smrti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"Ako patite od dužih epizoda, nikako ne biste smeli da konzumirate previše šećera odjednom. Zapravo, gazirani napitak srednje veličine može da dovede do drastičnog pada nivoa šećera - što dodatno pojačava epizode. U najgorem slučaju, može da dođe do prestanka rada srca", tvrdi profesor Sinje Sorensen sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Kada jedemo slatke namirnice, pankreas počinje da proizvodi insulin - hormon koji smanjuje nivo šećera u krvi na normalan nivo.

Ranija istraživanja pokazala su da kod osoba sa QT sindromom dolazi do proizvodnje velikih količina insulina i nivo šećera u krvi pada do opasno niskih nivoa.

"Kada nivo šećera padne kod zdravih osoba, hormon glukagon šalje signal telu da otpusti još šećera u krv. Međutim, nivo ovog homrona kod ljudi sa QT sindromom je previše nizak. To znači da se kod njih nivo insulina povećava skoro duplo u poređenju sa zdravim osobama, dok hormon koji podiže nivo šećera u krvi sa opasno niskog nivoa nije u stanju da radi svoj posao", dodaje Sorensen.

Ako osećate da imate ozbiljnijih zdravstvenih problema kada konzumirate šećer, najbolje bi bilo da posetite kardiologa i uradite EKG.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA