Ove DVE SLIKE na najbolji način otkrivaju šta je TAČNO postporođajna DEPRESIJA (FOTO)

Svi su srećni kada posle devetomesečne trudnoće na svet dođe beba. Ipak, postoje majke, koje mogu proći kroz postporođajnu depresiju i osetiti melanholiju, usamljenost i strah

  • 0

Početkom maja Kejti Divićenco okačila je na Fejsbuku dve potpuno različite slike. Na jednoj je nasmejana i lepo obučena sa decom, a na drugoj gde je umorna, nesrećna i u potpunom haosu.

 I tate muči postporođajna depresija

Umalo još jedna katastrofa: Muž sprečio ženu da usmrti bebu posle svađe

- Mogla sam da okačim samo jednu sliku i da se pretvaram da se ništa ne dešava. Međutim, to je opasno. Moramo da prekinemo da verujemo u pretpostavku da se posle porođaja osećamo euforično, jer u jedan od slučajeva to nije tako - rekla je Kejti.

Ona smatra da su mnoge mame zbunjene i ne žele da priznaju sebi ili drugima svoje osećanja.

- Plašim se da će neko pomisliti da sam slaba, luda ili loša majka. Shvatila sam da sam prolazila kroz taman period, ali na Fejsbuku sam kačila smajliće i nasmejane slike moje dece.

Postporođajna depresija može trajati nedeljama ili čak mesecima. Simptomi su: neraspoloženje, česta promena raspoloženja, gubitak apetita, nesanica, pojačana razdražljivost, nedostatka energije. Isto tako mpže da se javi gubitak interesovanja za seks, osećanja srama ili krivice, udaljavanje od deteta, porodice i prijatelja, a u ekstremnim slučajevima i razmišljanje o povređivanju sebe ili deteta.

- Neophodno je pričati o ovoj pojavi, njenim znacima, simptomima, faktorima rizika, kako bi drugima poslali poruku da nisu sami u ovoj borbi.

Divićenco ima trogidišnju čerku Điju i četvromesečnog sina Dominika. Iako je probleme imala posle prvog porođaja, za pomoć se obratila kada je na svet došao Dominik.

Važno je da znate da ovo može da vam se desi iako niste imali problem sa prvim detetom. Isto tako, ovo nije nešto što se događa samo mamama, može podjednako da ima isti uticaj na očeve.

- Može da se dogodi vama, vašoj sestri, bratu, prijateljici. Zato je važno razgovarati sa roditeljima, kako bi se na vreme uspostavila dijagnoza - poručila je ova hrabra mama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA