7 NEOČEKIVANIH znakova koji otkrivaju da imate VISOK PRITISAK

Visoki pritisak je tihi ubica, jer bez upozorenje može da dovede do bolesti srca, moždanog udara, zastoja bubrega i prerane smrti

  • 2

Većina ljudi živi sa hipertenzijom i nije svesna opasnosti koje ova bolest nosi sa sobom. Postoje različita tumačenja, ali veruje se da je to  stanje u kome je krvni pritisak iznad 120/80 mmHg. Mnogi je zbog negativnih uticaja na zdravlje označavaju kao pošast modernog doba.

SPREČITE "TIHOG UBICU": Saveti za život sa hipertenzijom

SRUŠEN VELIKI MIT: Normalan pritisak nije 120 sa 80, već...

IMATE VISOK PRITISAK? Ovih 10 stvari će vam pomoći da ga snizite!

Osobe koje imaju hipertenziju, prvo bi trebalo da se obrate lekaru, jer on najbolje zna šta i kako dalje. Neophodno je da promenite ishranu, pređete na dijetu, redovno vežbate i uzimate prepisane lekove. Srećom, u većini slučajeva povišen krvni pritisak može da se reguliše, zato shvatiti ovo kao poslednje upozorenje za vaše zdravlje.

Ovo je sedam simptomi hipertenzije na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Suva koža i njeno prerano starenje

Ako brinete o svojoj koži, ali počinjete da izgledate dosta starije od vršnjaka, možda je u pitanju visok krvni pritisak. Ovaj simptom se najčešće javlja kod žena, posebno u dobi od 40 do 49 godina. Starenje je sastavni deo života, ali brza pojava bora i suva koža mogu da ukažu da se nešto ne dešava dobro u vašem telu.

Oštećenje oka

Normalno je da se vid kvari kako starimo, ali tačkice krvi i nagli gubitak vida može značiti nešto mnogo ozbiljnije. Oči kao i bubrezi zavise od zdravog protoka krvi.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje može da bude posledica rutinske infekcije bešike. Ipak, može da znači i hipertenziju. To se dešava zato što srčani mišić slabi kada je visok krvni pritisak,  što ponekad dovodi do oštećenja krvnih sudova u bubrezima.  Ako se ne leče, ovo stanje može dovesti do bolesti bubrega ili čak bubrežne insuficijencije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Vrtoglavica

Iako nije direktan znak srčanog udara, iznenada vrtoglavica je jedan od prvih simptoma moždanog udara. Ne bi trebalo da je zanemarite, posebo ako se javljaju zajedno sa zamagljenim vidom, ukočenošću ili konfuzijom, onda morate hitno da posetiti doktora.

Umor

Hroničan umor je normalna stvar ako imate novorođenče u kući i patite od nesanice. Osećaj slabosti i umora mogu značiti mnogo stvari, a jedan od njih je visok krvni pritisak.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Bol u stomaku

Ako patite od misterioznih stomačnih bolove koje je teško dijagnostfikovati, vaša bolest može da ima veze sa krvnim pritiskom. Istraživanja su pokazala da su pacijenati koji su imali hronični proliv, nadimanje i grčeve u stomaku, osetili napredak kada su prešli na dijetu i fizičku aktivnost.

Gojaznost

Gojaznost je uzrok, a ne nužno i simptom visokog krvnog pritiska. Ipak trebalo bi da budete svesni rizika koji nosi višak kilograma. Prateće pojave prekomerne težine su dijabetes i visok holesterol.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desha

    17. maj 2017 | 13:16

    Osnovni i naj važniji znak je glavobolja, to ste izostavili. Lično iskustvo. Ako vas često boli glava, bez nekog posebnog razloga kao što su loš položaj jastuka, neprijatelj broj 1 u Srbiji promaja i sl., izmerite pritisak, iznenadićete se....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA