NAUČNO DOKAZANO: Srbi su najveće lenštine u Evropi!

Kako pokazuju rezultati danas objavljenog istraživanja stručnog časopisa “Lancet”, naš narod našao se u prve tri evropske nacije koje se najmanje bave fizičkom aktivnošću

  • 0

Istraživanje pokazuje da su ostrvljani jedna od tri nejlenjih nacija u Evropi, sa dve trećine odraslih koji ne upražnjavaju gotovo nikakvu fizičku aktivnost kako bi održali kondiciju i zdravlje. Gori od njih su samo Srbi i Maltežani.

Naime, istraživanje otkriva da se 63,3 odsto odraslih Britanaca nedovoljno bavi nekom fizičkom aktivnošću, poput tridesetominutnog brzog hodanja pet puta sedmično ili 20-minutnog intenzivnog vežbanja tri puta sedmično. Kod stanovnika Malte, taj procenat iznosi čak 71,9 odsto, a kod Srba 68,3 odsto.

Među fizički najaktivnijim narodima u svetu su Grci, pa tako svega 16 odsto naroda planduje, kao i Estonci i Holanđani koji imaju 17, odnosno 18 odsto neaktivnih.

Neaktivnost je uzrok nastanka između šest i deset odsto udarnih bolesti - koronarne srčane bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka dojke i debelog creva. Podaci iz 2008. pokazuju da je neaktivnost prouzrokovala 5,3 miliona od 57 miliona smrtnih slučajeva širom sveta.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA