KRIVAC JE MAJKA PRIRODA: Cicije u mozgu imaju manje sive materije

Ne mili vam se da dajete novac, plaćate svoje piće, častite druge, darujete poklone…? Ne samo da ste škrtica, već verovatno imate i drugačiji mozak od darežljive osobe

  • 0

Naučnici Univerziteta u Cirihu, ustanovili su da sklonost ka altruizmu zavisi od količine sive materije u mozgu.

- Po prvi put dokazana je veza između altruizma, anatomije i moždane aktivnosti – rekao je Ernst Fer, jedan od stručnjaka koji su sproveli istraživanje.

Tokom eksperimenta ispitanici su bili pozvani da podele određenu sumu novca između sebe, kao i sa nepoznatom osobom kojoj je novac zaista potreban. Ispostavilo se da je kod onih, kod kojih u prostoru između parijetalnog i temporalnog režnja mozga ima više sive mase, veća verovatnoća da će podelili novac sa nepoznatom osobom.

Istraživači su otkrili da je kod cicija aktivnost u tom delu mozga veoma intenzivna čim se i najmanja količina novca nađe u igri, dok se kod altruista to područje aktivira samo kada je reč o velikim svotama. Ciriški naučnici su, takođe, ustanovili da postoji razlika u količini sive materije, te da je kod škrtica ona manja nego kod darežljivih osoba.

Fehr i njegove kolege, čija je studija objavljena u časopisu Neuron, ističu da ne treba olako zaključiti da je altruizam samo posledica biologije. Oni preciziraju da je količina sive materije, takođe, proizvod i raznih društvenih procesa.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA