≫ 

Ova dijeta je bolja za vaš mozak od bilo koje vežbe

Istraživanje je pokazalo da ako se pridržavate režimu ishrane sa niskim sadržajem masti, to vam može pomoći u očuvanju moždanih ćelija u kasnijem životu i potencijalno je efikasnije od vežbanja.

  • 2

Veruje se da dijete koje imaju 40 posto manje kalorija od preporučenog unosa smanjuju zapaljenje u moždanim ćelijama miševa i održavaju njihovo moždano tkivo.

Ovo je otkriveno zahvaljujući istraživanju Univerzitetskog medicinskog centra Groningen u Holandiji i objavljeno je u žurnalu Granice molekularne nauke.

Evo šta tačno morate da jedete da bi vam mozak bio zdrav

Stručnjaci su posebno posmatrali mikroglija ćelije koje se nalaze u mozgu i kičmi, a koje održavaju pravilno funkcionisanje mozga da organ pravilno funkcioniše. Dr Bart Eggen, koji je bio vodeći autor studije, navodi za PsiBlog:

-Gojaznost i starenje preovlađuju i rastu u društvima širom sveta, ali koje su njihove posledice za centralni nervni sistem nije dovoljno poznato. Utvrdili smo da je ishrana sa visokim ili niskim sadržajem masti u kombinaciji sa ograničenim vežbama i hranom uticala na na ove ćelije tokom starenja kod miševa.

Poznato je da je inflamacija u moždanim ćelijama povezana sa bolestima kao što su multipla skleroza, Rasmusenov encefalitis i demencija, pa se ovo otkriće može smatrati veoma značajnim. Međutim, otkrivena je još jedna veoma zanimljiva stvar kod ovakvog pristupa, ovi miševi su hranjeni ishranom niskih masti tokom celog života, i nije jasno da li bi prelazak na ovakvu ishranu pomogao nekome ko je jeo masnu hranu pre toga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istraživanja su vršena nad šestomesečnim miševima i istraživači su im davali hranu sa niskim sadržajem masti ili sa visokim sadržajem masti, kako bi videli kako su kalorije uticale na zapaljenje mozga glodara. Dvogodišnji miševi su takođe prošli kroz sličan eksperiment gde su mogli ili da odluče da koriste točak za vežbanje ili jedu ishranu sa niskim mastima.

Ovo je najbolja dijeta na svetu osmu godinu zaredom - i dve najpopularnije koje nikako ne biste smeli da isprobate

Eggen dodaje: Starenje izazvano inflamatornim aktiviranjem mikroglije može se sprečiti samo ako su miševi hranjeni djetom sa niskim sadržajem masti u kombinaciji sa ograničenim unosom kalorija. Dijeta sa niskim sadržajem masti po sebi nije bila dovoljna da bi se sprečile ove promene.

Ipak, ovi podaci pokazuju da je kod miševa sadržaj masti u ishrani važan parametar u smislu štetnih efekata starenja mozga, kao i unošenje kalorija. Samo kada su ograničeni sadržaj masti i količine kalorija, mogu se sprečiti promene mikroglija ćelija koje izaziva starenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA