ZBOGOM JEZIVIM IGLAMA: Laserske injekcije i vakcine uopšte ne bole

Južnokorejski naučnici razvili su jedinstveni laserski uređaj koji će omogućiti svim pacijentima da potpuno bezbolno primaju neophodnu terapiju

  • 0

Ovaj specijalni sistem za davanje vakcina i injekcija mogao bi klasične igle u potpunosti da izbaci iz upotrebe. Kad se prima laserska injekcija, to ništa ne boli i osećaj je sličan kao da vas je u mesto uboda pogodio pažljivo usmereni snop zgusnutog vazduha. Mlaz ima širinu tek nešto malo veću od ljudske vlasi  i može da dostigne brzinu od 30 metara u sekundi.

- Pritisak laserski uperenog mlaza je veći od zatezne snage kože, tako da s lakoćom probija do ciljane dubine unutar potkožnog tkiva i to bez trunke prosutog leka – objašnjava profesor Džek Joh sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, koji je predvodio ovo istraživanje.

Laserska vakcina posebno će biti korisna onim pacijentima koji su primorani da svakodnevno sami sebi ubrizgavanju određene doze lekova pod kožu, kao što su to dijabetičari ili dame na hormonalnoj terapiji.

Iako već neko vreme postoje "injektori" u obliku olovke, koji rade po principu potisne snage klipa, teže je kontrolisati njihov pritisak, tačnu dozu leka, kao i bol koji pacijent trpi kako tokom samog ubrizgavanja, tako i zbog posledica slučajno ubrizganog vazduha.

- Uz pomoć laserski navođene mikromlazne injekcije može se precizno odrediti doza leka, ali i dubina ubrizgavanja leka u potkožno tkivo – objašnjava Joh.

Naučnici su za sada testirali ovaj laser na zamorčićima i sa uspehom su uspeli da bez imalo oštećenja tkiva ubrizgaju lekove i po nekoliko milimetara ispod površine kože, tako da će što pre da krenu sa kliničkim ispitivanjima.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA