GENETSKA KATASTROFA: Donator sperme preneo nasledni poremećaj na petoro dece

Pošto na testiranju njegove podobnosti za donora nije otkriveno da je nosilac ovog oboljenja, jedan danski davalac sperme preneo je potencijalno veoma težak genetski poremećaj na petoro mališana

  • 0

U kopenhagenskoj klinici "Nordisk kriobank", u kojoj je neimenovani Danac dao spermu, saopštavaju da se radi o poremećaju neurofibromatoza tipa 1, poznatom i kao Fon Reklinghauzenova bolest.

Do oktobra 2009. godine sperma ovog donora korišćena je u čak deset zemalja Evropske unije, ali i van nje, s tim što propisi zabranjuju da se obelodani gde i kada su rođene bebe koje su dobijene korišćenjem ove sperme. Zna se jedino da su na 14 klinika rođena čak 43 potomka zlosrećnog donora.

Danski nacionalni zdravstveni savet je objavio da će zbog ovog slučaja od 1. oktobra ograničiti korišćenja sperme pojedinačnih donora na dvanaest trudnoća, kao i da će odmah prestati da koristi spermu svakog donora za koga se posumnja da je na neko dete preneo bilo kakav genetski poremećaj.

Neurofibromatoza tipa 1 može da se ispolji na vrlo raznovrsne načine - počevši od svetlih fleka po koži, preko povišenog krvnog pritiska, deformiteta kostiju, skolioze, problema s učenjem ili problema s očima, uključujući i tumor optičkog nerva.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA