ZA MIRAN ZIMSKI SAN: Kašičica meda pred odlazak u krevet i spavaćete kao beba

Sa hladnim zimskim danima javljaju se i zdravstvene tegobe. Neretko se ove promene odražavaju i na san

  • 2

Pre odlaska u krevet, pripremite napitak koji će vas opustiti i lagano uvesti u čaroliju sna. Izaberite između čaja od kamilice ili nane s dodatkom meda, toplog mleka s medom ili žitarica koje ćete zasladiti medom.

Sve navedene kombinacije sadrže triptofan, aminokiselinu zaduženu za opuštanje, a koja veoma brzo dospeva do našeg mozga. Na tom putu susreće se sa velikim brojem prepreka. Pre svega to se odnosi na supstance koje se nalaze u mesu. Zbog toga osobe koje imaju problema sa nesanicom ne bi trebalo da preteruju s namirnicama životinjskog porekla, pogotovo ne pred spavanje.

Oko 45 minuta nakon toplog napitka ili obroka s medom, triptofan dolazi do mozga i stvara signal za stvaranje melatonina, hormona koji pospešuje spavanje.

Osim triptofana med sadrži i šećere koji podstiču lučenje insulina iz našeg pankreasa i koji širi krvne sudove i na taj način dovode do opadanja krvnog pritiska, pomažući nam da brzo utonemo u san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Štark

    1. decembar 2012 | 00:04

    Tri piva i spavaćete kao zaklani. Ili deset, kako god.

  • pih

    3. decembar 2012 | 22:12

    Ako budem spavala kao moja beba, onda mi ne treba med, budim se i bez njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA