• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

VEROVALI ILI NE: Pomfrit uopšte nije tako loš za zdravlje!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sjajne vesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita! Ako se pravilno pripreme, popularni prženi krompirići uopšte ne moraju negativno da utiču na naše zdravlje

  • 0

Naučnici na Univerzitetu u Napulju su s kolegama iz škole za profesionalne kuvare "Dolce & Salato" sproveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi.

Istraživanje je sprovedeno u dve faze. Tokom prve pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja, gde je otkriveno da tikvice i patlidžani upijaju 30 odsto ulja, a krompiri i testo za pripremu napuljske pice samo 5 odsto, jednako koliko se može naći u tanjiru špageta s uljem i belim lukom.

- Osnovno pravilo koje bi trebalo da znate jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No, mora se da se pazi ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava – objasnio je profesor Vinćenco Foljano, vođa istraživačkog tima.

U drugoj fazi sproveli su eksperiment u kuhinji i dokazali svoju teoriju. Kako bi izbegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pice su upijali vrlo male količine ulja.

- Dokazi su potkrepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim materijama, nego produbljuje i naše znanje o metodama kuvanja i hemijskim reakcijama, kako u posudi za kuvanje, na tanjiru, pa i u našem telu – dodao je italijanski kuvar Đuzepe Dađo, još jedan od autora istraživanja.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti