NAUČNICI ZBUNJENI: Vitamin D ipak ne pomaže kod osteoartritisa

Svakodnevno uzimanje vitamina D kao dijetetskog dodatka ne ublažava bol u kolenu, niti usporava gubitak hrskavice kod obolelih od osteoartritisa, ukazuje američka studija, obavljena u Medicinskom centru Tafts u Bostonu

  • 0

Neka ranija istraživanja su pokazivala da kod osoba s poremećajem zglobova, koje imaju veći sadržaj vitamina D u krvi, simptomi sporije napreduju, ali je ostalo nejasno da li tako deluje i ovaj vitamin uzet kao dodatak ishrani.

Bostonski tim, kojim je rukovodio Timoti Mekalindon, želeo je to da proveri na 156 pacijenata s osteoartritisom kolena, od kojih je nasumično odabrana polovina tokom dve godine svakodnevno uzimala dodatni vitamin D, dok su ostali dobijali placebo u kojem nije bilo nikakvih vitamina. Početna doza vitamina D u prvoj grupi je bila 2.000 međunarodnih jedinica (IU), da bi kod nekih ispitanika vremenom bila povećana do čak 8.000 IU. Poređenja radi, za većinu odraslih osoba preporučena dnevna doza vitamina D je između 600 i 800 IU.

Nakon dve godine, pokazalo se da vitamin D nije doneo jasno izraženo olakšanje ispitanicima iz prve grupe. Na skali bola od 0 do 20 poena, njihov se u tom periodu smanjio za prosečno 2,3 poena, dok se u kontrolnoj grupi smanjio za prosečno 1,5 poena, što su stručnjaci ocenili kao razliku koja može da bude slučajna.

Promena u volumenu kolenske hrskavice (što je mera progresije osteoartritisa), kao i funkcionisanje ovog zgloba, su takođe i za vreme i posle istraživanja bili približno isti u obe grupe.

Robert Hini, dobar poznavalac vitamina D, sa Univerzititeta Krejton u Omahi, Nebraska, koji nije učestvovao u pomenutoj studiji, ističe da ga ne čude njeni rezultati, ali zastupa stanovište da vitamin D različito deluje na različite osobe.

- Veoma je bitan (vitamin D) za neke osobe, dok kod drugih ne čini nikakvu ralziku – tvrdi Hini, pripisujući to genetskim ili nekim drugim faktorima, koje lekari još nisu u stanju da testiraju pre nego što prepišu dotični vitamin pacijentu.

Mekalindon se sa time ne slaže. On napominje da je vitamin D naprosto trenutno u modi i da se zbog toga ljudi nadaju da će im doneti širok spektar koristi za zdravlje, u koje, po njemu, ne spada i usporavanje osteoartritisa kolena.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA