• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EVROPA TVRDI: Aspartam je ipak bezopasan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos tome što su mišljenja javnosti o tome podeljena, Evropske vlasti za bezbednost prehrambenih proizvoda (EFSA) ocenile su da je veštački zaslađivač aspartam bezopasan

  • 0

EFSA smatra da postojeći podaci ne opravdavaju povlačenje tog slatkog dodatka u namirnicama, gaziranim ili negaziranim napicima, ali ni reviziju dozvoljene dnevne doze, danas određene na 40 miligrama po kilogramu telesne težine dnevno.

Godinama se sumnja u prevaru vezanu za prva industrijska ispitivanja sprovedena sedamsetetih godina na osnovu kojih je aspartam dobio svoju prvu dozvolu, u SAD. Takođe, neka istraživanja pokazala su da ovaj zaslađivač može da ima kancerogeno dejstvo ili da izazove prevremeni porođaj kod trudnica.

Iako razna zdravstvena udruženja za hranu i lekove uveravaju potrošače da je aspartam siguran za zdravlje, pojedini istraživači tvrde da je on jedna od najopasnijih supstanci u prehrambenim proizvodima.

Aspartam

Ovaj veštački zaslađivač je 200 puta slađi od šećera, sadrži 10 odsto metanola, a dodaje se mnogim napicima, jelima i slatkišima i u izuzetno je širokoj upotrebi u savremenoj ishrani.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti