• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

LUK BELI SREĆU DELI: Nema šta ne leči ovaj srpski narodni lek

Vreme čitanja: oko 3 min.

S obzirom na to da je u pitanju namirnica koja se rado koristi u svakom srpskom domaćinstvu, red je da saznate nešto više o mnogobrojnim svojstvima belog luka

  • 0

Pored toga što zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima leči od prehlade i gripa, beli luk je lako primenljiva biljka i u nizu drugih zdravstvenih situacija.

Akne

Jedna od prednosti belog luka svakako je njegovo fantastično dejstvo na kožu. Verovali ili ne, sok od belog luka leči akne i bubuljice. Dovoljno je zgnječiti dva češnja i smesu staviti na mesto upale, a rezultati će biti vidljivi već posle nekoliko minuta kada otok oko bubuljica splasne. Takođe, možete tri-četiri puta dnevno prati kožu lica uvarkom od stolisnika, nane ili matičnjaka, zatim bubuljice protrljati čenom belog luka, pa premazati svežim sokom krastavca ili limuna.

Beli luk

Herpes

Virusna infekcija na usnama, koži ili genitalijama, dobro poznata kao herpes simplex, vrlo je neprijatna pojava, ali izlečiva ukoliko na nju stavite režanj belog luka i držite direktno na bolnom mestu oko deset minuta. Za efikasne rezultate postupak ponovite pet puta u toku dana.

Povišen pritisak

Narodni lek za visok krvni pritisak i to veoma efikasan, čije je dejstvo naučno potvrđeno, je beli luk. On je kao lek dosta korišćen ne samo kod nas, već i u kineskoj narodnoj medicini. Nedavno je u Nemačkoj ispitivano njegovo dejstvo i ustanovljeno je da znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak kod obolelih sa srednje teškom hipertenzijom. Taj efekat se postiže sa nekoliko čenova dnevno. Efekat belog luka je tokom ispitivanja postajao sve veći, što govori o njegovom kumulativnom dejstvu. Beli luk je na sniženje krvnog pritiska delovao najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih sudova i tako ih proširi. To dejstvo je posledica velikog sadržaja adenozina, koga ima i u crnom luku. I sirov i kuvan beli luk snižavaju pritisak, ali je svež efikasniji.

Beli luk

Upala uha

Beli luk pomaže i pri lečenju upale ušiju, a recept jer brz i jednostavan. U kašiku vrućeg maslinovog ulja stavite zgnječeni čen belog luka i pustite da odstoji sat vremena. Nekoliko kapi nakapajte u uho i isto ponovite dva puta dnevno.

Beli luk

Trn ispod kože

Mali komadić drveta koji se zavuče pod kožu teško je izvući, ali pomoću belog luka stavljenog na bolno mesto i prekrivenog flasterom trun će lako izaći na površinu.

Ćelavost

Beli luk je poznat i po svom delotvornom dejstvu na oporavljanje korena vlasi. Zato, ukoliko ste počeli da gubite kosu, nekoliko puta nedeljno istrljajte teme uljem od ove biljke ili samim belim lukom i pustite da deluje barem deset minuta.

Beli luk

Sirup za kašalj

Beli luk deluje poput antibiotika pa može pomoći i u borbi protiv upornog kašlja. Sitno naseckana dva režnja belog luka stavite u decilitar vruće vode, ostavite da odstoji nekoliko minuta i potom pijte poput čaja.

Za negu kože

Alicin, jedinjenje u belom luku potpomaže omekšavanje kože lica i čini je glatkom. Dodajte malo zgnječenog belog luka u svoju masku za lice, zadržite je nekoliko minuta duže od predviđenog, a zatim isperite mlakom vodom. Čisti ten i svež izgled rezultati su ovog lakog postupka.

Beli luk

Protiv gljivica

Možda ne želite da vaše genitalije mirišu na beli luk, ali ukoliko muku mučite s kandidom, koja se javlja naročito posle upotrebe jakih antibiotika, ova biljka je pravo rešenje. Zgnječite beli luk i smesom natopite tampon ili umotano parče gaze. Nekoliko večeri zaredom stavljajte tampone u vaginu ili premažite penis u predelu glavića i gljivice će nestati kao rukom odnesene.

Skidanje sala sa stomaka

Staviti na stomak tople obloge od kuvanog sirćeta, vode i belog luka u prahu (pet grama). Posle 20 minuta istuširati se i namazati problematični predeo anticelulit kremom.

Beli luk

Protiv celulita

Uzeti po 30 grama lista i pupoljka breze i bršljana, 20 grama imele i belog luka. Prelijte sve sa četvrt litra hladne vode, poklopite i pustite da se zagreje do ključanja. Posle sat vremena, procedite i topli oblog držite petnaestak minuta na kritičnim mestima.

Protiv zadebljanja na petama

Kupku za noge pripremiti na sledeći način: u toplu vodu sipati sok od dve glavice belog luka i posle deset minuta noge isprati čistom vodom. Ukoliko osetite peckanje, isperite stopala još jednom čajem od kamilice.

Beli luk

Protiv vampira ili uroka

Ukoliko ste pobornik naše tradicije i pomalo ste sujeverni, onda je za vaš dom pravo rešenje beli luk. Da rasterate zle duhove i očistite kuću od negativne energije, dovoljno će biti da na nekom vidljivom mestu okačite venac-dva belog luka, a ukoliko se plašite da vas demoni ne zaskoče u snu, uvek možete ispod jastuka da stavite par čenova zavijenih u platnenu vrećicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti