FITNES U KANCELARIJI: Vežbe koje smanjuju stres i oblikuju telo

Za radnim stolom možete oblikovati kukove i stomak, laganim vežbama smanjiti napetost i stres i tako na vreme sprečiti da se javi bol u leđima

  • 0

Sedenje na radnom mestu može ostaviti trajne posledice na vaše zdravlje, a naročito kičmu. Pravilnim vežbama možete da poboljšate cirkulaciju i sprečite bol u leđima, bez pomeranja od radnog stola.

Ublažite napetost u ramenima

Sedite pravilno tako da stolica podupire donji deo kičme i lagano primičite bradu prema grudima, te okrećite glavu ulevo. Ponovite isti postupak, ali u suprotnu stranu. Ovom vežbom možete ublažiti napetost u ramenima koja se najčešće javlja zbog predugog sedenja.

Dok sedite za stolom, dignite prvo jednu ruku iza glave i savijte je u laktu. Potom suprotnom rukom uhvatite lakat i držite ga u tom položaju 15-20 sekundi. Postupak ponovite sa drugom rukom. Vežba pomaže kod napetosti u ramenima.

Smanjite stres i nervozu

Druga vežba koju možete napraviti dok sedite je da ispružite ruke iznad glave, a prste ispreplićete. Lagano se istegnite i pritom duboko dišite. Ova tehnika pomaže u prevazilaženju stresa, smanjuje nervozu i opušta leđne mišiće.

Učvrstite stomak i ojačajte leđa

Dok sedite, duboko udahnite i izdisajem okrenite gornji deo tela u desnu stranu. Okrenite se što je više moguće i ostanite u tom položaju 15-20 sekundi. Ponovite postupak, ali u suprotnu stranu. Jednostavnom vežbom možete smanjiti napetost u leđnim mišićima, ojačati trbušne mišiće i povećati fleksibilnost gornjeg dela tela.

Stolicu najpre primaknite ka zidu i sedite. Uhvatite se rukama za naslon i lagano podižite, ali pazite da pritom ne maknete ruke s naslona. Ponovite ovu vežbu 10-15 puta kako biste učvrstili trbušne i leđne mišiće.

Sedeći možete oblikovati bedra

Sedite uspravno, a ruke stavite na naslon stolice. Laktove postavite u istoj ravni sa kaiševima. Nakon toga savijte nogu, a koleno primaknite prema grudima. Držite 10-15 sekundi, i postupak ponovite sa drugom nogom. Tako vežbate leđne mišiće, butine i stomak.

Vežbanjem do bolje ravnoteže

Ako možete, odmaknite se od stolice i stanite tako da ste leđima okrenuti od nje. Ispružite nogu prema stolici tako da je stopalo na naslonu i potom se lagano spuštajte prema dole. Spustite se tako da je noga kolenom okrenuta prema podu, a potom lagano vratite u prvobitni položaj. Postupak ponovite osam do 12 puta sa svakom nogom. Tako možete jačati mišiće nogu, ali i poboljšati ravnotežu.

Stanite iza stolice tako da vam bok dodiruje naslon stolice i držite se jednom rukom za nju. Najbolje je da izaberete stolicu bez točkića radi stabilnosti. Nakon toga savijte jednu nogu i privucite je zadnjici. Držite 20-30 sekundi i lagano se nagnite napred. Isti postupak ponovite sa drugom nogom. Tako možete poboljšati ravnotežu, te ojačati mišiće nogu i stomaka.

(Telegraf.rs / 24.časa.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA