Za zdravu pamet važno je zdravo srce

Deci je neophodna telesna aktivnost. Roditelji često strahuju da bi odvajanje vremena za bavljenje sportom ili čak i sama igra van kuće mogla deci oduzeti vreme za učenje. Istina je zapravo sasvim suprotna

  • 0

Veza između zdravog srca i zdravog mozga izuzetno je snažna. Brojne studije u svojim analizama potvrđuju da deca koja su u boljoj fizičkoj formi postižu bolje rezultate u školi, dobijaju bolje ocene i imaju viši stepen inteligencije od svojih vršnjaka koji nisu fizički aktivni. To je nešto što važi čitav naš životni vek, sve do duboke starosti.

Mozak je najzahtevniji organ koji se preko kardiovaskularnog sistema snabdeva hranom. On koristi veliku količinu kiseonika u telu i isto toliko energije tela. I, za razliku od većine drugih organa, ne može dugo da preživi bez dotoka krvi. Prekine li se dotok krvi na više od otprilike pet minuta, delovi mozga počinju da odumiru.

Zato začepljene arterije i mali ugrušci koji otežavaju protok krvi do mozga, kod osoba u starijoj životnoj dobi, predstavljaju uzrok kognitivnih poteškoća, a s vremenom i kognitivnog propadanja. Čak i kod sasvim male dece, dobra fizička kondicija vidno povećava intelektualnu efikasnost.

Još jedna stvar o kojoj bi roditelji trebalo da razmisle jeste i to da deci dnevno treba minimalno 90 minuta fizičke aktivnosti, a trebalo  bi imati na umu i da to čine prvenstveno kroz zabavu. Ne želite svoje dete da kažnjavate vežbanjem. Bilo bi dobro da se ono bavi nečim s čime bi moglo da nastavi i kad poraste.

Podstičete li decu da se bave sportom, smanjujete mogućnost da se aktivno dete razvije u fizički neaktivnu odraslu osobu. Taj prelaz događa se u uzrastu od oko 13 godina. Posle nema nazad.

(Telegraf.rs / Znanost.geek.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA