Vitamin B usporava Alchajmera

Kako se pokazalo novom naučnom studijom, veće doze vitamina B usporavaju razvoj Alchajmerove bolesti

  • 0

Istraživanje objavljeno u časopisu “The Proceedings of the National Academy of Sciences” dokazalo je blagotvorno delovanje grupe vitamina B na zdravlje mozga.

Studija je sprovedena na 156 starijih osoba s blažim kognitivnim (spoznajnim, opažajnim) oštećenjima, stanje koje prethodi demenciji ili Alchajmerovoj bolesti, koji su uzimali dodatke ishrani u obliku vitamina B i to B6, B12 i folnu kiselinu ili su uzimali placebo tokom dve godine. Oko 80 ispitanika koji su dobijali kombinaciju vitamina B imali su usporeniji napredak Alchajmerove bolesti nego ispitanici koji su pili placebo.

Princip po kome deluju vitamini B grupe je snižavanje homocisteina za 29 odsto, što utiče na sprečavanje smanjenja mozga, a sve to povezano je s napretkom Alchajmerove bolesti. Autori studije istakli su da je ova terapija prva koja ima potencijalni efekat na usporavanje progresa Alchajmerove bolesti, samim time što sprečava smanjenje ključnih delova mozga do čak osam puta.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA