Zlostavljana deca kad porastu pate od glavobolja

Deca koja su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja imaju veće šanse za glavobolju u odraslom uzrastu, pokazalo je istraživanje stručnjaka

  • 0

U istraživanju u kome je učestvovalo oko 18.000 ljudi iz deset zemalja, naučnici iz Hong Konga otkrili su vezu između glavobolje u odraslom uzrastu i problema s duševnim zdravljem, drogama ili s ljudima koji dolaze iz porodica koje su pokazivale obrasce nasilničkog ili kriminalnog ponašanja.

- Rezultati pokazuju da porodične nedaće u dečjem uzrastu mogu biti uzrok za glavobolju u odraslom uzrastu - napisao je jedan od istraživača britanske bolnice “Prince of Wales” u časopisu “British Journal of Psychiatry”.

Ukupno 11,3 odsto učenika istraživanja patilo je od čestih ili teških glavobolja, a istraživači su otkrili da je povezanost bila linearna, što znači da je više nedaća u detinjstvu povećavalo i verovatnoću da će se javiti glavobolje.

Uzrok glavobolja i dalje nije jasan, ali su rezultati ranijih istraživanja pokazali da oni koji pate od glavobolja imaju lošiju sposobnost nošenja s problemima. Takođe je utvrđeno da su područja mozga koja su aktivna za vreme emotivnog stresa aktivna i tokom perioda kada osoba oseća fizički bol i tokom koga se žali na glavobolju.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA