• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

MOĆNE MANDARINE: Nisu samo voće, već i pravi lek!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Donosimo vam pregršt razloga da ove jeseni uživate u sočnim mandarinama, sad kad im je prava sezona

  • 1

S prvim jesenjim danima stižu nam s juga i prve mandarine. Malo ko ih ne voli, ali malo ko zna koliko su one zapravo zdrave.

Sprečavaju rak

Mandarine mogu da smanje rizik od raka jetre. Naučnici sa Kjoto univerziteta otkrili su da ljudi koji pate od hroničnog virusnog hepatitisa mogu da smanje rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine.

Tokom studije tridesetoro učesnika koji su imali ovo oboljenje svakodnevno je konzumiralo napitak koji sadrži sok mandarine. Niko od njih nije imao nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, kod 8,9 odsto od 45 učesnika koji nisu pili sok od mandarine, u jetri su nađene maligne ćelije.

Foto-ilustracija: Foter/zaveqna Foto-ilustracija: Foter/zaveqna

Fantastičan izvor vitamina C

Samo jedna mandarina u stanju je da vam da i do 80 odsto neophodnog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin višestruko je koristan, na primer, u borbi sa slobodnim radikalima. Odličan je oksidans i kao takav čuva naš DNK od oštećenja, a istovremeno jača imunitet.

Bore se protiv lošeg holesterola

Sastojci mandarine mogu da snize nivo LDL holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala, supstanci koje oksidišu holesterol i čine da se on taloži na zidovima arterija. Višak lošeg holesterola može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca, te oboljenja jetre.

Foto-ilustracija: Foter/zaveqna Foto-ilustracija: Foter/zaveqna

Tope neželjene kilograme

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak tri grama vlakana na 100 grama, što pomaže da duže osećate sitost. Lekari preporučuju da deca i odrasli u organizam unose barem oko 20 grama vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljiće ovu dnevnu potrebu i to s užitkom!

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Namcor

    4. oktobar 2013. | 09:26

    Sve je to lepo,samo jos nasi trgovci moraju dobro da zarade na voću,još ako se pročuje da su kao lek,onda obicnim smrtnicima ostaje samo dve mandarine nedeljno.Na žalost.

    Podelite komentar