Zašto muškarci imaju veći nos od žena?

Ako ste se pitali zašto pripadnici jačeg pola imaju veći nos od žena, mi vam donosimo odgovor

  • 2

Da oblik i veličina nosa predstavljaju odraz karaktera, o tome je Telegraf već pisao. Sada je otkriveno da muškarci mogu da ima imaju i do 10 puta veći nos od žena, a razlog za to je što je njihovom organizmu, zbog drugačije telesne konstitucije, neophodno više kiseonika.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta Ajova i zaključili da je uzrok razlike u veličini nosa različita građa tela i energetski zahtevi organizma. Muškarci imaju više mišićne mase i samim tim potrebno im je više kiseonika za rast i održavanje njihovih mišića. Razlika među polovima nastaje u 11. godini, kada se kod muškaraca povećava mišićna masa, a kod žena masno tkivo.

Istraživači su pregledali i pratili rast noseva 38 osoba iz evropskih zemalja, na osnovu rezultata shvatili su i to da njihova studija objašnjava i zašto Holanđani imaju toliko veće noseve u poređenju s ostalim narodima, a to je zato što imaju više mišićne mase.

Prethodno istraživanje pokazalo je da tokom puberteta 95 odsto telesne težine koju dobiju muškarci ide na mišiće, dok kod žena taj procenat iznosi 85 odsto.  Ovo straživanje objavljeno je u časopisima "European Journal of Nutrition" i "American Journal of Physical Anthropology".

(Telegraf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Big

    22. novembar 2013 | 19:37

    Ispade da sam ja misicava gromada gledajuci nos... :(

  • Vanja

    24. novembar 2013 | 21:16

    Boga mi ima i žena sa velikim nosom i to većih od muškog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA