8

ISTINA ILI MIT: Med mora da se jede drvenom kašikom

U našem narodu prenosi se po principu “rekla-kazala” tvrdnja da pčelinji proizvodi ne smeju nikako da se konzumiraju metalnom kašikom. Saznajte da li je to tačno

Sigurno ste do sada hiljadu puta čuli da med treba jesti drvenom kašikom. Međutim, postoje li dovoljno valjani argumenti to?

Popularna blogerka i diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Jovana Tomić objašnjava da oni koji ovo tvrde to najčešće čine iz tri razloga:

Misle da znaju nešto o hemiji

Pokušaj argumentacije ove tvrdnje je da navodno dolazi do hemijske reakcije između meda i metalne kašičice. Tvrdi se da med ima nisku pH vrednost (kisela sredina), što izaziva koroziju metala i med gubi svoja svojstva. Med ima pH oko 3.9 i ako bismo išli ovom logikom, onda metalnim escajgom ne bi trebalo da jedemo sir, kiseli kupus, kiselo mleko, turšiju, voće, paradajz i bezbroj drugih namirnica koje imaju veću kiselost od meda.

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/Gualberto107

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/Gualberto107

Metalna kašičica je napravljena od inertnog materijala, tj. napravljena je tako da prilikom normalne upotrebe ne stupa ni u kakve hemijske reakcije sa hranom. Pored toga, mašine za vrcanje meda su metalne. Kante za med su metalne. Prilikom analitičke kontrole, med se uglavnom odmerava metalnom kašičicom, sonda za uzorkovanje je, takođe, metalna.

Ako ništa drugo, da postoji problem u kontaktu meda i metalne aparature morala bi da postoje i zakonska ograničenja, barem u delu uzorkovanja i kontrole kvaliteta.

Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc

Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc

Zato što su “tako čuli” i što “tako treba”

Argumentacije kao što su: med treba jesti drvenom kašikom zato što tako treba, rekla mi moja baba i slično, podsećaju na onu priču s majmunima i bananom. Ukratko, priča ilustruje kako ljudsko društvo nastavlja da radi istu stvar iznova i iznova zato što se “tako oduvek radilo”, a da se niko ne zapita zašto.

Foto-ilustracija: Foter/MyTudut

Foto-ilustracija: Foter/MyTudut

U pitanju su ljudi koji prodaju drvene kašike

U celoj priči, oni koji prodaju drvene kašike i tvrde da se med mora jesti baš ovakvom kašikom - imaju najbolje opravdanje.

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Šta je pravi odgovor?

Istina je da med možemo jesti drvenom, plastičnom ili metalnom kašikom. Možemo ga nategnuti direktno iz tegle ili staviti glavu u košnicu. Med neće izgubiti svoja svojstva.

Med je jako dobra namirnica i pogotovo je korisna u periodima kada vladaju grip i prehlada. Kao što naš narod kaže: bitno je da kašika upadne u med, a koja kašika je u pitanju – to je potpuno nebitno.

(Telegraf.rs / StaJedemo)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: med
Najnoviji komentari
  • M
    Milan Nish

    I ja mislim da nema veze kojom kašikom konzumirate med. Po struci sam prehrambeni tehničar. Mada je drvenom kašikom malo tradicionalnije i ništa drugo. Važno je da je med prirodan.

  • G
    Gogi

    E sad sam se utesio :-) Pravio sam neku mesavinu tipa djumbir limun med... i sve to zaboravljajuci promesam metalnom kasikom ali eto dobro sam prosao,vec sam hteo da bacim.

  • B
    Beogradjanka

    E, svaka cast! Najzad neko strucan da objektivno komentarise ove vekovne narodske price! Od svih , najvise profitiraju proizvodjaci drvenik kasika koji "strucno" upucuju potrosace da NIKAKO ne jedu ed metalnom kasikom! Zab;uda, naravno. I sama sam hemicar pa celu stvar znam strucnije od baba i deda. Bravo za clanak!

Napravite česnicu po starinskom receptu, bez kvasca i jaja

Ovaj trik sa zamrznutim limunom olakšaće vam život zauvek

Ovu hranu jedite ako planirate da pijete: Garantovano neće biti mamurluka!

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO JEDETE PILEĆA KRILCA: Evo kako to da uradite za manje od 5 sekundi (VIDEO)

SLAVSKI ŠARAN: Savršen recept za posnu slavu koji će i mesojedi obožavati

Evo kako da sami napravite SLAVSKI KOLAČ za Svetog Nikolu (FOTO) (VIDEO) (RECEPT)

Nikad ukusniji omlet koji se sprema za 5 minuta i topi kilograme zahvaljujući jednom sastojku

Zbog OVOGA više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!

Pojavili su se FLEKSITARIJANCI: Evo šta sme da se jede posle 6 popodne

Burger plus: 100% srpski proizvod od sada i na novoj lokaciji (FOTO) (VIDEO)

NE VOLITE POSNA JELA? Kada vidite ova tri recepta, OTRČAĆETE U KUHINJU da ih pravite!

Mućkajte ulje u ustima i rešićete se ovih bolesti

Ovo je najbolji koktel na planeti i napravio nam ga je Miloš, šampion sveta! (VIDEO)

Naučite jednom za svagda koje vino ide uz koje jelo

Ovo niste očekivali: Kokošija pašteta od najboljih delova mesa!

Burger plus - burger na srpski način! (FOTO) (VIDEO)

POSNO I ZDRAVO: Nedeljni ručak koji će oduševiti vašu porodicu (VIDEO) (RECEPT)

Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

RESTORAN KUĆA: Najbolja nacionalna kuhinja u Beogradu (FOTO)

Najbolji način da očistite šarana za samo 1 minut (VIDEO)

Kolač od kikirikija za kojim je odlepio ceo svet (VIDEO) (RECEPT)

Izdubila je jabuku i u njoj napravila lenju pitu (VIDEO) (RECEPT)

Najbolji saveti kako da vaša linija preživi sezonu slava!

Ne dozvolite da vas mesari prevare! Ovo je jedini način da provalite da li je meso pokvareno

Razlog što toliko obožavate sir vam se nimalo neće dopasti

Ovu hranu smemo da jedemo čak i kad se ubuđa! Ali samo pod jednim uslovom

'Leba, sira, slaninice i krompira... I već kreće voda na usta (VIDEO) (RECEPT)

KLIN SE KLINOM IZBIJA: Pušači, ako ovo uradite pre nego što zapalite cigaretu, smanjićete njenu štetnost!

Domaći brauni mafini, slatkiši sa zvezdicom (VIDEO) (RECEPT)

Zašto se REN I MESO toliko dobro slažu?